Svjetske burze porasle, rezultati kompanija bolji od očekivanja

Nove najviše razine u povijesti S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuju boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima američkih kompanija.
Gospodarstvo / Flash | 29. 07. 2019. u 10:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine kompanija i uvjerenju ulagača da će američka središnja banka idućega tjedna smanjiti kamatne stope.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,1 posto, na 27.192 boda, dok je S&P 500 skočio 1,7 posto, na rekordnih 3.025 bodova, a Nasdaq indeks 2,3 posto, na rekordnih 8.330 bodova, piše Hina. 

Nove najviše razine u povijesti S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuju boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima američkih kompanija.

Dosad je 218 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o rezultatima u drugom tromjesečju, pri čemu ih je 75 posto premašilo očekivanja analitičara. Među ostalim, Alphabet, krovna kompanija Googlea, i Starbucks.

No, bilo je i podbačaja, zbog čega su pale, primjerice, cijene dionica Boeinga i Caterpillara, koje su u sastavu Dow Jonesa, pa je taj indeks porastao znatno manje nego S&P 500.

Pozitivno je na tržište utjecao i bolji nego što se očekivao podatak o rastu američkog gospodarstva.

Bruto domaći proizvod (BDP) ojačao je u drugom tromjesečju za 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani. To je sporije u odnosu na rast u prvom tromjesečju od 3,1 posto, ali više od procjena analitičara, koji su očekivali rast od 1,8 posto.

Podatak o BDP-u ojačao je očekivanja investitora da će Fed idućega tjedna sniziti kamatne stope.

"To je baš ono što je tržište trebalo - ne tako slab podatak koji bi upućivao na ubrzano usporavanje gospodarskih aktivnosti, niti tako snažan da bi Fed odustao od snižavanja kamatnih stopa", kaže Art Hogan, strateg u tvrtki National Securities.

Tako se očekuje da će američka središnja banka idućega tjedna smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se ponajviše zahvaljuje najavi novih poticajnih mjera Europske središnje banke.

Doduše, ulagači su se nadali da će ECB prošloga tjedna smanjiti ključne kamatne stope, no to se nije dogodilo.

Ipak, čelnici ECB-a poručili su s redovite sjednice da razmatraju mogućnost novih poticajnih mjera, pa ulagači očekuju da će u rujnu ECB smanjiti kamate.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,5 posto, na 7.549 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,3 posto, na 12.419 bodova, a pariški CAC 1 posto, na 5.610 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 0,9 posto, na 21.658 bodova.

Kopirati
Drag cursor here to close