Priznanje

Svjetska banka: Tešanj je najbolja općina u BiH

Gospodarstvo / Flash | 03. 06. 2015. u 09:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska banka ocijenila je Općinu Tešanj kao jednu od najuspješnijih u BiH, i tim povodom snimit će video s ciljem da se predstave rezultati općina, a među njima i primjer Tešnja, koje su uradile najviše na poboljšanju uslova za privlačenje novih investicija.

''Projekt poboljšanja poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini, kojeg realizira IFC - dio grupacije Svjetske banke, priprema video u kojem želi predstaviti rezultate i općine koje su uradile najviše na poboljšanju investicijske klime, i stvaranju uvjeta za privlačenje novih investitora. Rezultati s terena pokazuju da je Općina Tešanj jedna od najuspješnijih u BiH, te bi nam bilo izuzetno zadovoljstvo da se odazovete našem pozivu i svojom izjavom učestvujete u spomenutom videu. Naše iskustvo u radu sa Vama je izuzetno pozitivno, a rezultati koje smo ostvarili u Općini Tešanj su zaista zapaženi od strane privrednika'', kaže se između ostalog u pismu upućenom načelniku Općine Tešanj Suadu Huskiću.

Kako se ističe u priopćenju Huskićeva Ureda, u posljednje dvije godine Tešanj je povećao broj novih radnih mjesta za skoro 15 posto na 1.312. U posljednje četiri godine izvoz iz ove Općine je porastao za gotovo 90 posto na oko 350 milijuna KM.

Na području Općine posluje 2.255 poslovnih subjekata, a čak 23 najveće kompanije s većinskim privatnim kapitalom čija sjedišta su u Tešnju, nalaze se među 100 najvećih u Bosni i Hercegovini.

''Ovi pokazatelji su prije svega rezultat jednog kontinuiteta u radu svih nas u Tešnju. Investicije nisu same došle. Građani, administracija, poslodavci, svi zajedno smo predano radili na tome da kreiramo uvjete u kojima je moguće biti uspješan. Urađen je odličan posao u proteklih 20 godina. U uvjetima slobodnog tržišta, u Tešnju pozitivno posluju bosanskohercegovačke, ali i europske i svjetske kompanije. U sljedećih 20 godina vidim Tešanj kao važno gospodarsko središte koje će privući u još većem omjeru kako domaći, tako i inozemni kapital. Jer, investitori vole partnere za budućnost, uspješne priče, stabilne prilike i jednostavna rješenja. Mi to u Tešnju imamo'', kazao je tim povodom načelnik Huskić.

FDI magazin servis za monitoring stranih izravnih investicija uglednog Financial Timesa uvrstio je za razdoblje 2014/2015 Tešanj zajedno sa Žepčem i Teslićem (regija BEAR) među 10 najboljih regija za investiranje u Jugoistočnoj Europi.

Općina je dobitnik i prestižnog BEACON priznanje – na razini BiH, gdje je Tešanj u

konkurenciji svih općina pobijedio u kategoriji kreiranja poslovnog ambijenta i privlačenja investicija. Osim toga, Poslovne novine prvi put su 2014. dodijelile posebno priznanje nekom organu vlasti kao posebnu kategoriju, a priznanje je dobila Općina Tešanj. Isto tako, Tešanj, Teslić i Žepče su dobitnici posebnog priznanja za promociju poduzetništva na razini Jugoistočne Europe kroz projekt Stvaratelji za stoljeće.

Kopirati
Drag cursor here to close