Problem oko cijena

Svjetlo na kraju tunela za proizvođače smilja

Gospodarstvo / Flash | 03. 07. 2017. u 20:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hercegovini je prije dvije godine došlo do naglog uzgoja smilja i mnogi su u sadnji ove biljke vidjeli priliku za unosan posao. Međutim ove godine nastali su problemi oko otkupa i cijena sirove mase smilja, koja je s početnih sedam KM po kilogramu svježe mase spala na jednu konvertibilnu marku.

Uzgajivači smilja u Hercegovini ovih dana obilaze otkupljivače i vlasnike destilerija tražeći spas za svoje smilje. Glavna preokupacija im je kome ga prodati i po kojoj cijeni?!

Himzo Repeša, zasadio je 30.000 sadnica smilja, priča nam kako je za pripremu kršovitog terena za sadnju smilja trebalo utrošiti mnogo truda i novca te da je u pitanju izuzetno zahtjevan proces, piše N1.

"Ovo je sve bilo šuma, trebalo je ovo odraditi, dotjerati frezu, samljeti, kupiti sadnice, posaditi i sve to platiti", objašnjava Repeša.

Rezultatima i cijenom na početku je bio zadovoljan, no da je znao da će doći do ovako niskih otkupnih cijena, kaže ne bi ni pomišljao da se bavi uzgojem ove kulture.

"Kod nas je narod to masovno počeo uzgajati, u našem selu koje je malo, koje ima 100 kuća, imamo 500.000 sadnica. Cijena je bila oko 3KM i ljudi su shvatili da bi mogli oko toga raditi, a ove godine je već katastrofalno, marka otkupna cijena, nije više ni marka", kaže Repeša.

U Grupaciji proizvođača i prerađivača smilja apeliraju na proizvođače da proizvod ne daju u bescjenje ako se s destilerijom ne mogu dogovoriti za veću cijenu. Također su dali prijedlog da destilerije koje su članovi ove Grupacije stavljaju svoje pune prerađivačke kapacitete na raspolaganje, te da naplatu rade kroz ulje ili novac isključivo po tržišnim cijenama.

"Smilje u Hercegovini ima svoju perspektivu, ima svoju budućnost jer je dokazano kvalitetno, samo treba raditi na studijama pravim, analizama, marketingu da se to spasi", tvrdi Vlado Marušić, Grupacija proizvođača i priređivača smilja.

A nadu mnogima da će ove godine ipak uspjeti zaraditi na smilju probudila je obavijest Klastera Udruženja malih proizvođača u kojoj se navodi kako svi mali plantažeri smilja ne trebaju prodavati zelenu masu, nego dati cjelokupan svoj urod na destilaciju. Sva količina ulja koja bude ispravna bit će otkupljena po cijeni od 1.000 eura za kilogram, a kad bi se to ostvarilo smiljari bi mogli zaraditi i više od tri marke po kilogramu, što je bila prošlogodišnja cijena.

"Pojavila se neka nada, svjetlost na kraju tunela i ja u nju vjerujem. Dio sam te priče i vjerujem da ćemo nešto uspjeti uraditi, spasiti ovolike površine koje su došle u beznađe", dodaje za N1 Hilmo Balavac, uzgajivač smilja.

No svi su i dalje oprezni, čekaju da krene realizacija ovoga plana, što bi mogao biti spas za mnoge male plantažere. Trenutna cijena uzgoja i destilacije smilja je tolika da se smiljarima više ne isplati uzgajati ovu biljku, a veliki broj uzgajivača već najavljuje da će u potpunosti napustiti ovaj biznis.

Kopirati
Drag cursor here to close