Počela isplata

Svibanjske mirovine bit će isplaćene u roku od tri dana

Gospodarstvo / Flash | 05. 06. 2017. u 09:17 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federaciji BiH u ponedjeljak je počela isplata mirovina, a zahvaljujući dobrom priljevu sredstava očekuje se da sve mirovine budu isplaćene u roku od tri dana.

Po riječima glasnogovornika Federalnog zavoda mirovinskog i zdravstvenog osiguranja Tomislava Kvesića, od početka godine bilježi se povećanje naplate doprinosa što je, uz kreditna sredstva i sredstva BH Pošte, značajno poboljšalo likvidnost Zavoda.

''Za razliku od niza dosadašnjih godina, ove smo godine i u prvom tromjesečju imali zadovoljavajuću naplatu, odnosno prihode jednake ili nešto veće od rashoda. To nije bio slučaj zadnjih godina, te je obično početkom godine stvaran značajan deficit'', kazao je Kvesić.

Mirovine ostvarene temeljem Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše mirovine ostaju nepromijenjene.

Sukladno tome, najniža mirovina iznosi 326,17 maraka, zajamčena 434,90 maraka, dok najviša mirovina 2174,48 maraka.

Mirovine ostvarene temeljem Zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Mirovine ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenu branitelja domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.

Kopirati
Drag cursor here to close