Negativni utjecaj

Švedska osigurala 4,5 milijuna eura za smanjenje utjecaja opasnih kemikalija u BiH

Švedska osigurala 4,5 milijuna eura za smanjenje negativnog utjecaja opasnih kemikalija na ljudsko zdravlje i okoliš u Bosni i Hercegovini
Gospodarstvo / Flash | 12. 06. 2019. u 11:45 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Švedske izdvaja 4,5 milijuna eura za projekt koji ima za cilj smanjenje utjecaja opasnih kemikalija,  organskih zagađujućih materija koje se dugo razgrađuju u prirodi, na zdravlje ljudi i okoliš.

POPs

Fokus petogodišnjeg projekta “Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom“, koji će realizirati UNDP Bosne i Hercegovine, je prevencija ispuštanja nenamjerno proizvedenih dugotrajno postojanih organskih zagađujućih materija (POPs) kroz prelazak, u proizvodnji plastike, na kemikalije koje ne sadrže POPs.

Bosna i Hercegovina je 2010. godine ratificirala Štokholmsku konvenciju, međunarodni sporazum o okolišu kojim se tretiraju dugotrajno postojane organske zagađujuće materije. Međutim, još uvijek postoje nedostaci vezani za odredbe Konvencije i njihovu implementaciju, te nedosljednosti u njihovoj primjeni između različitih nivoa vlasti u BiH.

“Izuzetno mi je drago da ćemo podržati ovaj projekt kako bi se spriječilo ispuštanja opasnih kemikalija u okoliš. Svi se moramo potruditi kako bi se zaštitio okoliš! Ujedno, poboljšat će se upravljanje medicinskim otpadom, doprinijeti provedbi inicijativa zelene kemikalije u industriji i poljoprivredi zajedno sa uništavanjem identificiranih zaliha POPs otpada. Projektom je predviđeno uništavanje najmanje 50 tona POPs otpada“ istaklnua je Marie Bergström, šefica odjela za suradnju u Veleposlanstvu Švedske u BiH.

Ozbiljni zdravstveni problemi

Izloženost POPs materijama može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući neke vrste raka, pojavu porođajnih defekata, disfunkcionalan imunološki i reproduktivni sustav, veću osjetljivost na bolesti, te oštećenje centralnog i perifernog živčanog sustava.

Žene su posebno osjetljive na izloženost opasnim kemikalijama u nekim periodima života, poput trudnoće, dojenja i menopauze.

Adekvatno uvođenje i provedba Štokholmske konvencije zahtijeva suradnju između nadležnih institucija koje pokrivaju različite sektore i nivoe vlasti. Da bi se to postiglo i smanjile količine opasnih kemikalija u okolišu “UNDP će surađivati sa javnim, privatnim i nevladinim sektorom, te realizirati informativne kampanje kako bi se povećala svijest građana, posebno ranjivih kategorija, o negativnom utjecaju POPs na ljudsko zdravlje” naglasio je Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH.

Projekt će se oslanjati na naučene lekcije srodnih projekata koji se provode u zemljama Europske unije, kao i na bilateralnu razmjenu znanja i transfer tehnologija sa Švedskom agencijom za kemikalije, KEMI, te drugim SIDA i UNDP projektima u regiji. Ujedno, projekt će uključiti i određene mehanizme kako bi se osigurala rodna ravnopravnost i osnažile  žene.

Kopirati
Drag cursor here to close