Negativni utjecaj

Švedska osigurala 4,5 milijuna eura za smanjenje utjecaja opasnih kemikalija u BiH

Švedska osigurala 4,5 milijuna eura za smanjenje negativnog utjecaja opasnih kemikalija na ljudsko zdravlje i okoliš u Bosni i Hercegovini
Gospodarstvo / Flash | 12. 06. 2019. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Švedske izdvaja 4,5 milijuna eura za projekt koji ima za cilj smanjenje utjecaja opasnih kemikalija,  organskih zagađujućih materija koje se dugo razgrađuju u prirodi, na zdravlje ljudi i okoliš.

POPs

Fokus petogodišnjeg projekta “Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom“, koji će realizirati UNDP Bosne i Hercegovine, je prevencija ispuštanja nenamjerno proizvedenih dugotrajno postojanih organskih zagađujućih materija (POPs) kroz prelazak, u proizvodnji plastike, na kemikalije koje ne sadrže POPs.

Bosna i Hercegovina je 2010. godine ratificirala Štokholmsku konvenciju, međunarodni sporazum o okolišu kojim se tretiraju dugotrajno postojane organske zagađujuće materije. Međutim, još uvijek postoje nedostaci vezani za odredbe Konvencije i njihovu implementaciju, te nedosljednosti u njihovoj primjeni između različitih nivoa vlasti u BiH.

“Izuzetno mi je drago da ćemo podržati ovaj projekt kako bi se spriječilo ispuštanja opasnih kemikalija u okoliš. Svi se moramo potruditi kako bi se zaštitio okoliš! Ujedno, poboljšat će se upravljanje medicinskim otpadom, doprinijeti provedbi inicijativa zelene kemikalije u industriji i poljoprivredi zajedno sa uništavanjem identificiranih zaliha POPs otpada. Projektom je predviđeno uništavanje najmanje 50 tona POPs otpada“ istaklnua je Marie Bergström, šefica odjela za suradnju u Veleposlanstvu Švedske u BiH.

Ozbiljni zdravstveni problemi

Izloženost POPs materijama može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući neke vrste raka, pojavu porođajnih defekata, disfunkcionalan imunološki i reproduktivni sustav, veću osjetljivost na bolesti, te oštećenje centralnog i perifernog živčanog sustava.

Žene su posebno osjetljive na izloženost opasnim kemikalijama u nekim periodima života, poput trudnoće, dojenja i menopauze.

Adekvatno uvođenje i provedba Štokholmske konvencije zahtijeva suradnju između nadležnih institucija koje pokrivaju različite sektore i nivoe vlasti. Da bi se to postiglo i smanjile količine opasnih kemikalija u okolišu “UNDP će surađivati sa javnim, privatnim i nevladinim sektorom, te realizirati informativne kampanje kako bi se povećala svijest građana, posebno ranjivih kategorija, o negativnom utjecaju POPs na ljudsko zdravlje” naglasio je Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH.

Projekt će se oslanjati na naučene lekcije srodnih projekata koji se provode u zemljama Europske unije, kao i na bilateralnu razmjenu znanja i transfer tehnologija sa Švedskom agencijom za kemikalije, KEMI, te drugim SIDA i UNDP projektima u regiji. Ujedno, projekt će uključiti i određene mehanizme kako bi se osigurala rodna ravnopravnost i osnažile  žene.

Kopirati
Drag cursor here to close