Nekretnine

Sve nekretnine na jednom mjestu

Godine 2013. omogućen je uvid u katastarske podatke u FBiH, a 2016. su omogućili uvid u vlasničko stanje nekretnina u FBiH.
Gospodarstvo / Flash | 05. 06. 2018. u 14:02 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovaj će nam projekt pomoći da u društvu krenemo redati stvari onako kako treba, da  'u igru ubacimo' i porez na imovinu. Projekt će utjecati i na socijalni aspekt, odnosno svest će se socijalno targeritanje na vrijednost imovine koju netko ima, kako i treba biti, a ne kao što je trenutno kod nas da se stanje 'socijale' mjeri time da li ste zaposleni ili ne'', rekao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić na svečanosti u Sarajevu na kojoj je pustio u rad portal "Javna prezentacija podataka registra cijena nekretnina u FBiH''.

Kako je navedeno, cilj uspostave Registra cijena nekretnina Federacije BiH, kao službene i dostupne evidencije tržišta nekretnina u Federaciji BiH, jeste povećanje transparentnosti tržišta nekretnina i ostvarivanje realnog uvida u razvoj i kretanje ovog tržišta, što je jedan od temelja privrednog razvoja i ulaganja, te budućeg pristupa Europskoj uniji.

Vlada Federacije BiH daje punu podršku ovom projektu koji je, kako je kazao Novalić, zanimljiv i sa privatnog i sa službenog aspekta.

''S privatnog ukoliko želite kupiti stan bilo gdje u FBiH moći ćete provjeriti trenutne cijene. S druge strane, kada su u pitanju službeni benefiti neophodno je da znamo da je jedno društvo efikasnije, lakše zadovoljava svoje potrebe i  ima brži ekonomski rast, ukoliko je teret na imovini i porezu na imovinu, kojeg kod nas danas gotovo i da nema, a pri tome se rasterećuje kapital i porez na rad'', istakao je Novalić.

Po njegovim riječima, problem kod nas je što je porez na rad najveći i time kao da su zamijenjene teze.

Današnja prezentacija rezultat je suradnje Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Porezne uprave Federacije BiH i jedinica lokalne samouprave u FBiH u realizaciji aktivnosti projekta "Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini'' - CILAP. 

 

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović je izjavio da je ova uprava realizirala i realizira dosta projekata koji se tiču podataka o nekretninama u vezi točnosti i pouzdanosti jer su osnova ne samo za sektor zemljišne administracije nego za ukupni razvoj jedne države.

Podsjetio je da su 2013. omogućili korisnicima, prije svega građanima, uvid u katastarske podatke u FBiH, a 2016. su omogućili uvid u vlasničko stanje nekretnina u FBiH

Obradović je dodao da su projekt realizirali u uskoj saradnji sa PUFBIH i s općinama od kojih su 63 trenutno uključene u projekt, a očekuje se u skoroj budućnosti da će biti uključeno u projekt svih 79 općina.

''BiH je od danas u skupini europskih zemlja koje imaju registar cijena. Konačan cilj, odnosno rezultat je masovna procjena nekretnina u BiH. Radi se o veoma zahtjevnom, ali dobrom projektu za stabiliziranje i transparentnost, prije svega tržišta nekretnina u jednoj državi'', istaknuo je Obradović.

Projekt je financiran  donatorskim sredstvima Vlade Kraljevine Švedske i provodi se kao twining suradnja između izravnih projektnih partnera, Švedske uprave za kartografiju, katastar i upis prava (Lantmateriet), Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove FBiH (FGU) i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a (RGU).

Federalna ministrica financija Jelka Milićević je izrazila zahvalost Vladi Kraljevine Švedske koja je pružila materijalnu, financijsku i stručnu podršku u realizaciji ovog projekta.

''Projekt ima rezultate koji će koristiti investitori, građani, poslovni ljudi... Također, koristit će i  Vlada FBiH jer je to dobra podloga za utvrđivanje fiskalne politike Vlade u svakom mandatnom periodu i u svakoj fiskalnoj godini. Ovaj registra vidim i kao dobru osnovicu za upravljanje financijskim sredstvima iz proračuna pogotovo po osnovu socijalnih davanja. Sada imamo situaciju da imamo velika izdvajanja i da nemamo kontrolne mehanizme'', kazala je Milićević. 

Vlada je, kako je dodala, opredijeljena da koristi ove resurse koji ujedno predstavljaju i dobru osnovu za poboljšanje poslovnog okruženja u FBiH.  

Cilj Porezne uprave FBiH, kako je kazao direktor Šerif Isović, jeste da bude prije svega pravedna, racionalna i efikasna institucija, a da bi to postigla mora biti suvremena i transparentna.

Video: Transparentno tržište nekretnina temelj razvoja i ulaganja

''Upravo ovaj projekt Registra cijena nekretnina omogućit će transparentan uvid u sve promete nekretnina. Očekujemo da će ovakav projekt uticati na realnije i pravičnije utvrđivanje poreskih osnovica za obračun poreza na promet nekretnina i također da će imati efekt na ujednačeniji ili, ako tako mogu reći, pravičniji rad općinskih komisija za procjenu nekretnina'', kazao je Isović.

Što se tiče ovog projekta, PUFBiH je softver, koji zajedno koristi sa Geodetskom upravom i jedinicama lokalne samouprave, instalirala u sve svoje 73 ispostave. Isović je dodao da su zaposlenici PUFBiH u ovaj softver od kad je počela implementacija ovog projekta unijeli više od deset tisuća i 370 predmeta.  

Puštanjem u rad ovog portala, kako je istaknuto, evidentirani podaci iz kupoprodajnih ugovora koji se odnose na cijenu, površinu i vrstu nekretnine bit će javno dostupni, te će na taj način građani putem interneta moći provjeriti po kojim cijenama se prodaju kuće, stanovi ili zemljište u određenom dijelu općine ili grada.

Osobni podaci sudionika na tržištu nekretnina će biti zaštićeni, a lokacija prikazana na pregledniku je približna, informativnog karaktera i ne odaje stvarnu lokaciju prometovane nekretnine.

Registar | Katastar.ba

Katastar.ba

Kopirati
Drag cursor here to close