Financijska pomoć

Šušteršič: Slovenija neće tražiti pomoć od 1,3 milijarde euro

Gospodarstvo / Flash | 25. 07. 2012. u 08:17 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenski ministar financija Janez Šušteršič u utorak je opovrgnuo neslužbene informacije po kojima bi Slovenija do kraja godine mogla zatražiti financijsku pomoć EU-a u vrijednosti 1,3 milijarde eura radi financiranja potreba državnog proračuna.

"Realizacija proračuna odvija se prema planu, nemamo teškoća s likvidnošću i do kraja godine proračun možemo izvesti u planiranim okvirima", rekao je Šušteršič, napomenuvši da je za izvršenje ovogodišnjeg proračuna potrebno najmanje 500 milijuna eura.

Kao moguće izvore za osiguranje tih sredstava Šušteršič je naveo više opcija.

"S jedne strane, moguće je zaduživanje na domaćem tržištu ili izdavanje dužničkih papira nomoniranih u eurima, a Slovenija i dalje prati situaciju na europskom financijskom tržištu", kazao je.

Vlada premijera Janeza Janše nedavno je donijela rebalans državnog proračuna za ovu godinu kojim namjerava smanjiti rastući proračunski deficit iz prijašnjih godina na 3 posto BDP-a tijekom nekoliko idućih godina.

"Financiranje proračuna bit će osigurano ako naša gospodarska politika bude takva kakva mora biti," rekao je Šušteršič, podsjećajući na proklamiranu politiku štednje, smanjivanja zaduženosti i proračunskog deficita radi financijske stabilizacije, predviđene europskim fiskalnim paktom.

Premijer Janez Janša prošlog je tjedna, u vezi s odbijanjem oporbe da pristane na hitno uključivanje u ustav zlatnog fiskalnog pravila o uravnoteženom proračunu bez zaduživanja, izjavio da ne bi želio biti prvi slovenski premijer koji će Bruxelles morati moliti za financijsku pomoć i da bi to bilo "poniženje".

Janša je upozorio da Slovenija financijskom tržištu mora dati pozitivne signale kako bi povećala kreditni rejting i snizila visoka očekivanja na kamate na svoje obveznice koje joj trenutno onemogućuju povoljno zaduživanje. Janša je naveo da je u proljeće ove godine njegova vlada financijskim investitorima ponudila kupnju slovenskih državnih obveznica za milijardu eura, ali da je interes bio slab jer su investitori bili spremni kupiti obveznica u vrijednosti samo 50 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close