Transparency

Sukob interesa u Razvojnoj banci

Gospodarstvo / Flash | 25. 05. 2017. u 09:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) je od Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) dobio potvrdu da je Mersiha Slipičević podnijela ostavku na mjesto članice Nadzornog odbora (NO) kako bi isti dan bila imenovana za vršitelja dužnosti izvršnog direktora ove banke. Slipičević je ostavku u NO, kako navode iz TIBiH, uvjetovala svojim imenovanjem za člana uprave.

''NO Razvojne banke je 15. veljače od Vlade FBiH tražio suglasnost za imenovanje Mersihe Slipičević za v.d. izvršnog direktora za upravljanje rizicima, u vrijeme kada je bila član nadzornog odbora, uz napomenu da je po ovom pitanju bila izuzeta od glasanja na sjednici. Vlada je dala suglasnost, a istog dana kada je imenovana za v.d. izvršnog direktora, Slipičević je podnijela uvjetnu pismenu ostavku na mjesto članice NO. U ostavci je navedeno da će ova ostavka ostati na pravnoj snazi jedino ukoliko na 64. izvanrednoj sjednici nadzornog odbora, koja je bila zakazana za 22. veljače, Slipičević bude imenovana na mjesto vršitelja dužnosti izvršnog direktora, kao člana Uprave'', kaže se u priopćenju.

Iz TIBiH, također, ističu da je Slipičević na ovaj način bila u sukobu interesa jer je mogla utjecati, ne samo na vlastito imenovanje, već i na uvjete rada kao što su plata i druga prava vezana za njenu novu poziciju, jer se materijalna prava izvršnih direktora ugovaraju uz prethodno odobrenje NO.

Osim toga, dodali su, Razvojna banka FBiH već više od dvije godine nema izvršne direktore i već dva puta su poništeni javni natječaji za ova mjesta, da bi se na kraju zloupotrijebila Uredba o vršenju ovlaštenja u gospodarskim društvima s učešćem državnog kapitala. Ova uredba predviđa da se samo izuzetno mogu imenovati vršitelji dužnosti direktora dok se okonča natječajna procedura.

''Ovakvo sporno imenovanje predstavlja ogroman rizik za poslovanje ove banke jer se pod sumnjivim okolnostima i na sporan način u jednom licu preklapaju nadležnosti i ovlaštenja nadzornog organa i organa uprave. TIBiH je zbog toga od Agencije za bankarstvo FBiH tražio da iskoristi svoja nadzorna ovlaštenja nad poslovanjem Razvojne banke i izda nalog za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti'', priopćeno je iz TIBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close