UO BHRT-a

Sudbina javnih RTV servisa krajnje neizvjesna

Gospodarstvo / Flash | 20. 07. 2016. u 14:30 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon odbijanja prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom RTV servisu Bosne i Hercegovine od svih zastupnika iz Republike Srpske na Zastupničkom domu Parlamenta BiH, sudbina javnih RTV servisa je krajnje neizvjesna, smatra Upravni odbor (UO) BHRT-a.

UO BHRT-a u priopćenju ističe da su, odbijanjem da se zakoni dogovoreni način naplate RTV pristojbe uz račune za električnu energiju, javni servisi u BiH ostali bez prihoda te da to predstavlja uvod u ubrzani financijski kolaps.

Naglasili su da su neusvajanjem zakona financijski pogođena sva tri servisa, a naročito BHRT. Podsjećaju da je model naplate preko računa za fiksne telefone prestao važiti krajem lipnja.

''Čak i ako dominantni telekom operatori produže ovaj način naplate, time se teško može osigurati financiranje tri javna servisa, jer se broj pretplatnika fiksne telefonije smanjuje iz dana u dan'', navodi UO BHRT-a.

Podsjeća da, prema važećem Zakonu, BHRT nema utjecaj niti ingerencije nad službama koje obavljaju naplatu putem inkasanata, jer se one nalaze u entitetskim javnim servisima.

''Bez adekvatnog modela naplate RTV pristojbe, BHRT neće biti u stanju isplaćivati ni minimalne plaće uposlenicima, niti izvršavati redovite obaveze čime je, već ugrožena realizacija programa, što bi, na kraju, moglo dovesti do potpunog gašenja kanala'', upozorava Upravni odbor BHRT-a.

Najnovija situacija, na koju rukovodstvo BHRT-a upozorava već duže vrijeme, kažu, prevazilazi mogućnosti poslovodstva i Upravnog odbora BHRT-a. Od 2013. godine, Odbor sistema je predlagao više rješenja kako ne bi došli u sadašnju situaciju.

''Uprava, poslovodstvo i svi uposlenici BHRT-a, čine ogromne napore i odricanja da održe programsku funkciju i da ispune svoje zakonske obaveze, ali odgovornost za sudbinu javnih servisa nalazi se u rukama onih predstavnika vlasti koji su uskratili podršku da se pronađe rješenje za stabilno financiranje'', kaže se u priopćenju Upravnog odbora BHRT-a.

Kopirati
Drag cursor here to close