NI r od reforme

Štrajk glađu umjesto reforme

Gospodarstvo / Flash | 12. 04. 2016. u 07:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mi nemamo drugog izlaza osim štrajka glađu. Ovdje ostajemo dok se ne ispune naši zahtjevi. Jednostavno tražimo da nam se odobri da radimo, odnosno da nam se dodjeli koncesija kako bi mogli dalje nastaviti s radom. Imamo mi dosta kupaca, ali trenutno ne možemo ništa zbog cjelokupne situacije'', izjavio je medijima Nenad Stojanović, uposlenik poduzeća Tuzla kvarc, čiji su radnici stupili u štrajk glađu.

Prazna obećanja

Naime, više od 50 radnika poduzeća Tuzla kvarc stupilo u štrajk glađu. Na ovaj korak ih je, kako tvrde, nagnala jednogodišnja klasična odmazda Vlade Tuzlanske županije, odnosno oduzimanje koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska na lokalitetu Bukinje. Kako ističu, nakon prijave korupcijskih radnji, a što je rezultiralo uhićenjem dugogodišnjeg pomoćnika županijskog ministra industrije, energetike i rudarstva Bahira Imamovića, svi im zatvaraju vrata, te im je uskraćeno temeljno ljudsko pravo, a to je pravo na rad i na život dostojan čovjeka.

S druge strane, radnici poduzeća Unis Tools iz Vogošće su bili pred zgradom Vlade FBiH gdje traže rješenje statusa tvrtke i isplatu zaostalih plaća i doprinosa.

''Prošlog tjedna smo bili ovdje i resorni ministar nas je primio na razgovor, ali od svih obećanja i usvojenih zaključaka poštivan je jedan mali dio, a to je imenovanje Nadzornog odbora. U četvrtak je Vlada FBiH trebala imenovati novog direktora kompanije, ali do toga nije došlo'', prenosi Dnevni list izjavu Vjekoslava Barića, predsjednika sindikata radnika Unis Toolsa. Zahtjevi radnika su bili isplata dvije zaostale plaće iz prethodne godine i da se uplate doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje za 2015. godinu.

Neimaština na svakom koraku

Dnevni list navodi kako su toliko u javnosti spominjana Reformska agenda te puna usta bh. političara o pozitivnim ekonomskim pokazateljima po tko zna koji put ostali samo ''na papiru'' jer u svakodnevnom životu običnih građana nikakvih promjena na bolje nema.

''Nažalost, vrlo smo daleko od ekonomskog oporavka jer je neimaština na svakom koraku, redovi pred kontejnerima su sve veći, svaki dan gledamo prosvjede i štrajkove, poljoprivreda je pred totalnim urušavanjem, obespravljeni radnici štrajkaju glađu, 'skidaju' se sa zavoda za zapošljavanje osobe zbog jednokratne zarade od 208 maraka, stanovništvo masovno odlazi…'', piše Dnevni list i navodi kako će u BiH ako se ovako nastavi, ''uskoro ostati živjeti samo rodbina i prijatelji stranačkih prvaka te 'klimatelji glavom' i 'podizači ruku' s 'partijskim iskaznicama'''.

Kada se govori o bh. ekonomiji, prvi podatak koji valja iznijeti jeste kako u BiH prema posljednjih podacima posao nema 536.684 osoba. Prema tome, stopa registrirane nezaposlenosti za siječanj 2016. godine iznosila je 42,9 posto, po čemu smo baš uvjerljivo zakovani na europsko dno.

Poljoprivreda bez marke

Uz to, Dnevni list napominje kako je BiH peta u svijetu po odljevu mozgova zbog nedostatka perspektive za mlade kojih je, prema objavljenim podacima, nezaposleno čak 62,8 posto.

Po ovom pokazatelju BiH je na prvom mjestu u svijetu čime nastavljamo dugogodišnji kontinuitet da smo prvi po svemu što ne valja. Nadalje, prema podacima sindikalaca, samo u Federaciji radnicima je neuvezano oko 750.000 godina radnog staža, a do sada vlasti o tomu nisu mnogo marile.

Poljoprivrednicima za ovu godinu nije isplaćena niti jedna jedina marka na ime poticaja, a volimo se hvaliti kako zemlja''Bogom dana za proizvodnju hrane''.

Sve to rezultiralo je najavama kako će Udruženje poljoprivrednika Federacije vrlo vjerojatno ići u prosvjede, poljoprivredni proizvođači iz Tuzlanske županije također su najavili prosvjede, a iz Udruge poljodjelaca u ZHŽ najavili su blokadu graničnih prijelaza (Bijača, Crveni Grm, Orahovlje) i prometnica u FBiH ako do 12. travnja ne budu isplaćeni poticaji za povrće na području te županije. Umirovljenicima je bilo obećano kako im mirovine neće kasniti i biti isplaćivane do petog u mjesecu, što se naravno nije dogodilo, pa i kod njih raste nezadovoljstvo.

U isto to vrijeme, domaće vlasti se zadužuju i troše novac kao ''pijani milijarderi'', zadužuju se na sve strane (trezorski zapisi, obveznice, MMF, …) kako bi i dalje imali za ogromne plaće, janjetinu i hobotnice te štošta drugo. I možda će se vrlo brzo moći pohvaliti kako su nas zaista uveli u EU i povećali zaposlenost – ako se ovako nastavi više će državljana BiH otići i raditi u Hrvatsku, Njemačku, Irsku, Švedsku,… nego će ih ostati u BiH.

Antireformski zakon

Iz sindikata državnih službenika navode kako Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH neće dovesti do bilo kakvog poboljšanja, nego upravo suprotno.

''Posjedujemo uvjerljive argumente kako se radi o antireformskom zakonu koji ne nudi rješenja koja će poboljšati usluge državne službe, njenu racionalizaciju i smanjenje troškova u javnom sektoru. Naprotiv, izmjenama i dopunama zakona žele se stvoriti pretpostavke za uhljebljenje podobnih stranačkih kadrova, čime se državna služba BiH dodatno politizira i svodi na poslušnika političkih stranaka, umjesto da se dodatno profesionalizira i bude u funkciji građana BiH, koju svakodnevno i bespovratno napušta na stotine obitelji ili njihovih članova, posebno mladih'', navode iz ovog sindikata.

Kopirati
Drag cursor here to close