I što ima novog?

Stigli odgovori FUCZ: Kako su nabavljeni respiratori i zbog čega Srebrena malina

Kako navode u odgovorima, od Federalnog zavoda za javno zdravstvo traženi su invazivni respiratori za djecu i odrasle i u skladu sa zahtjevom takvi su nabavljeni.
Gospodarstvo / Flash | 19. 05. 2020. u 12:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komisija za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH dobila je dodatne odgovore od Federalne uprave Civilne zaštite o realiziranim nabavkama u tijeku pandemije korona virusa, s posebnim osvrtom na aferu nabavke 100 respiratora.

Nema aneksa

Odgovori su danas stigli na adresu članova Komisije. U njima, između ostalog, navodi se da Federalna uprava Civilne zaštite "iz razloga krajnje hitnosti, a u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije i vrlo kratkih rokova važenja ponuda nije vršila identificiranje profesionalne sposobnosti".

Kako navode u odgovorima, od Federalnog zavoda za javno zdravstvo traženi su invazivni respiratori za djecu i odrasle i u skladu sa zahtjevom takvi su nabavljeni.

Tako je FUCZ otkrio kako su procjene pojedinih nabavki vršene na osnovu pristiglih ponuda te na osnovu tržišnih cijena i mogućnosti kratkih rokova isporuke od strane dobavljača. Naveli su kako je specifikacija na osnovu koje su se kupili respiratori bila na osnovu zahtjeva Fedralnog Zavoda za javno zdravstvo i pregleda potreba zdravstvenih institucija na području FBiH.

Navedeno je kako ugovor između Uprave i dobavljača respiratora ''FH Srebrena malina'' nema potpisan aneks jer je izvornim predviđeno da će se eventualni sporovi rješavati mirnim putem. U skladu s tim je, navedeno je, dobavljač dostavio obavijest od avio prijevoznika o razlozima kašnjenja isporuke.

Kratki, polovični odgovori

Spornu Odluku Federalnog stožera civilne zaštite od 1. travnja 2020 u ime zapovjednice Jelke Milićević potpisao je načelnik Federalnog stožera uz njenu suglasnost, naglašeno je.

Isto tako, u odgovorima je potvrđeno da je Vlada FBiH donijela odluku o davanju prethodne suglasnosti Federalnom stožeru civilne zaštite za nabavku materijala i opreme u uvjetima pogoršane epidemiolške situacije.

Sa kratkim ''da'' odgovoreno je na pitanje ''Da li je Uprava zaprimala ponude na službene mailove firmi koje su renomirane u svojoj branši i je li kontaktirala te firme''.

Priznato je kako Federalna uprava civilne zaštite nije vršila identifikacije profesionalne sposobnosti dobavljača zbog razloga hitnosti.

Navedeno je i kako je specifikacija za nabavku respiratora napravljena na osnovu zahtjeva Fedralnog Zavoda za javno zdravstvo i pregleda potreba zdravstvenih institucija na području FBiH.

Na pitanje gdje su ostale ponude za nabavku respiratora, iz FUCZ je odgovoreno kako su izuzete od strane nadležnih organa koji provode istragu.

Kopirati
Drag cursor here to close