Putna zdravstvena osiguranja

''Stariji od 70 iz BiH ne bi trebali putovati?!''

Putna zdravstvena osiguranja su dobrovoljna, ali zbog rizika ne uključuju starije osobe
Gospodarstvo / Flash | 21. 01. 2019. u 09:13 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako je suditi po osiguravajućim kućama i putnim osiguranjima u BiH, stariji od 70 ne bi trebali putovati'', započeo je svoju priču naš čitatelj koji je s 80-godišnjim ocem krenuo u posjetu rodbini u Njemačkoj.

''Pošao sam s ocem u Njemačku. Ima 80 godina i vrlo je vitalan i zdrav. Pošto supruga i ja uvijek uplaćujemo putna osiguranja prije puta, htio sam uplatiti i ocu, ali niti jedno osiguranje kojem sam se obratio nije htjelo osigurati mog oca radi godina. Ma može osiguranje biti i sto posto skuplje radi godina, ali nema smisla da ga nitko ne može osigurati. U konačnici sam jedva našao jedno osiguranje koje je osiguravalo i starije, otišli smo na put i vratili se bez ikakvih problema'', kaže naš sugovornik.

Stariji ne trebaju putovati?

Objašnjava da ga je šokirala ta spoznaja, da je teško naći osiguranje za starije osobe, jer u svijetu svi umirovljenici putuju, a u BiH sudeći po osiguranjima ne trebaju nigdje 'mrdnuti'.

Za potrebe teksta kontaktirali smo Croatia, Uniqua i Wiener osiguranje.

''Croatia osiguranje d.d. ima u ponudi dragovoljno zdravstveno osiguranje osoba za vrijeme puta i boravka u inozemstvu. Po Uvjetima ovog proizvoda osiguranje se može sklopiti za zdrave osobe do uključivo 70 godina života'', poručeno je iz Croatia osiguranja.

I kod Uniqua osiguranja, putno zdravstveno osiguranje je moguće uplatiti do navršenih 70 godina života.

''Zdravstveno osiguranje sa 100 posto nadoplatom mogu ugovoriti i osobe starije od 65 godina, a nadoplata je predviđena za osobe od navršenih 60 do 70 godina života, rečeno nam je iz ovog osiguranja.

Wiener osiguranje, pruža putno osiguranje osobama do starosti od 85 godina.

''U skladu s Uvjetima putničkog zdravstvenog osiguranja Wiener osiguranja VIG, osigurati se mogu osobe starosti do 85 godina, uz uvjet da su ista navedena na polici osiguranja ili na posebnom popisu koji predstavlja sastavni dio police.

Ako se ugovori osiguranje osoba starijih od 60 godina, Ugovarač osiguranja je u obavezi da plati dodatnu premiju u skladu s važećom tarifom Wiener osiguranja VIG. Osobe starosti do 75 godina je moguće osigurati i po pojedinačnoj polisi PZO, dok je osobe starosti između 76 i 85 godina moguće osigurati samo kao dio grupe od 10 ili više članova'', poručili su iz ovog osiguranja.

Osiguranje važno i potrebno

No svi naši sugovornici suglasni su u tome da je putno osiguranje veoma važno i potrebno.

Planiranje putovanja nikada ne uključuje uganuće noge, zubobolju ili iz drugog razloga potrebnu medicinsku pomoć, ali to se ipak može dogoditi. Putno zdravstveno osiguranje štiti upravo od takvih i sličnih nepredviđenih događaja i obuhvaća medicinsku pomoć, troškove liječenja, lijekove, ali i operacije i postoperativni tretman u slučaju hitnosti. Poznato je da čak i osnovne zdravstvene usluge u inozemstvu mogu biti veoma skupe, smatraju naši sugovornici.

Kažu da se svakako preporučuje ugovoriti ovu vrstu osiguranja kada se kreće na put, bez obzira radi li se o privatnom ili poslovnom putovanju.

Agencija za osiguranja BiH, nam je rekla kako društvo za osiguranje može obavljati samo poslove osiguranja, u pojedinoj vrsti osiguranja, za koju je dobilo odobrenje.

Društvo samostalno propisuje tarife

''Entitetskim propisima - Zakonom o osiguranju i Zakonom o društvima za osiguranje između ostalog, propisano je obavljanje djelatnosti osiguranja, subjekti koji obavljaju tu djelatnost kao i uvjeti i način obavljanja iste. Nadalje, citiranim propisima Agenciji za nadzor Federacije BiH, odnosno Agenciji za osiguranje Republike Srpske utvrđena je nadzorna i regulatora funkcija, kao i ovlasti za izdavanje dozvole za rad društvu za osiguranje za obavljanje poslova jedne ili više vrsta osiguranja, tako da društvo za osiguranje može obavljati samo poslove osiguranja, u pojedinoj vrsti osiguranja, za koju je dobilo odobrenje. S tim u vezi, predlažemo da se s istovjetnim upitom obratite entitetskim agencijama za nad'', poručili su iz Agencije, upućujući nas da odgovore potražimo kod Agencije za nadzor osiguranja Federacije BiH.

Iz Federalne agencije su objasnili kako se radi o dobrovoljnoj vrsti osiguranja, za koje osiguravajuća društva samostalno propisuju uvjete i tarife.

''Društva za osiguranje, u osiguranje prihvaćaju uglavnom osobe sa stalnim mjestom boravka u BiH starosne dobi do 60 godina, ali mogu preuzeti rizike za osobe starosne dobi preko 60 godina uz određeni doplatak na premiju. Naglašavamo da se radi o dobrovoljnoj vrsti osiguranja, za koje društvo za osiguranje samostalno propisuje uvjete i tarife'', naveli su za Bljesak.info iz Agencije za nadzor osiguranja Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close