Loši uvjeti

Neretva odgodila prosvjed o rijekama

Cilj prosvjeda je prema Arapovićevim riječima ukazati na očuvanje rijeka Bune, Bunice i Neretve na kojima su najavljena izgradnja mini hidrocentrala.
Gospodarstvo / Flash | 22. 03. 2018. u 13:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosvjed  za zaštitu rijeka koji je trebao biti održan na plotu ispod Starog mosta u Mostaru je odgođen jer zbog loših vremenskih uvjeta i zbog platoa koji je poplivao.

''Loši vremenski uvjeti primorali su nas da odgodimo prosvjed koji je trebao biti održan ispod Starog mosta. Plato je poplivao i jednostavno ne bi mogli održati prosvjed. Prosvjed ćemo održati u subotu na istom mjestu u 11 sati. Nadamo se da će nam vrijeme dati da ga održimo. Na njega će doći svi građani Mostara kojima ove rijeke nešto znače'', rekao je za Bljesak.info Oliver Arapović iz udruge 'Majski cvijet'.

Cilj prosvjeda je prema Arapovićevim riječima ukazati na očuvanje rijeka Bune, Bunice i Neretve na kojima su najavljena izgradnja mini hidrocentrala.

''Rijeke su društveno dobro, a pravo svih nas je ukazati na nepravilno korištenje tog dobra'', rekao je Arapović.

Kaže kako je za područje BiH najavljena izgradnja 300 mini hidroelektrana na 244 rijeke. Kad je u pitanju Mostar, Arapović kaže kako je planirana izgradnja šest do osam hidroelektrana.

Nema ništa mini

Kaže kako će te hidroelektrane većinom biti u privatnom vlasništvu, te kako se ovdje radi isključivo o privatnim interesima. Kaže kako će se izgradnjom hidroelektrana uništiti biološki svijet i kako će voda iz kategorije 2, preći u kategoriju 3.

Osim što će hidroelektrane utjecati na kvalitetu vode, njihova izgradnja, prema Arapovićevim riječima dovodi u pitanje i život stanovnika na tom području. Kaže kako treba misliti na to što će se ostaviti budućim generacijama.

''Tko će uraditi revitalizaciju rijeka za 20-30 godina. Mi nemamo novca za to'', rekao je Arapović.

''Kad su mini hidroelektrane u pitanju tu nema ništa mini. Čim se jednom rijeka dirne to više neće biti isto. Ovdje se radi o privatnim interesima, a ne o javnim. BiH izvozi struju, imamo energetske resurse zbog kojih ne trebamo uništiti rijeke. Zapad je davno izbacio HE na rijekama iz upotrebe, ne znam zašto nama trebaju'', rekao je Arapović.

Produžene dozvole

Kaže da kada je u pitanju izgradnje HE na Buni da se trenutno ne izvode nikakvi radovi, ali kako su dozvole investitorima produžene.

''Trenutno se ništa ne radi na izgradnji mini hidroelektrana na Buni. Da je mini HE napravljena stanovništvo bi sa trenutnom razinom rijeke poplivalo'', rekao je Arapović.

Kopirati
Drag cursor here to close