Alarmantno

Stanovnici strahuju: ''Deponija Uborak je uzrok sve češćih kancerogenih oboljenja''

Blizu 200 kamiona svaki dan odlaže otpad na deponiji Uborak
Gospodarstvo / Flash | 07. 12. 2018. u 21:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već dugi niz godina mještani mostarskih naselja Vrapčići i Livač suočavaju se s problemom odlaganja otpada u blizini njihovih kuća. Stanje je, tvrde, alarmantno, sumnjaju da je deponija uzrok sve češćih kancerogenih oboljenja u ovim naseljima. Traže hitno premještanje regionalne deponije Uborak, na koju se prema njihovim riječima svakodnevno odlažu ogromne količine otpada i iz drugih općina Hercegovine.

Blizu 200 kamiona svaki dan iz skoro pa cijele Hercegovine ovdje odlaže otpad, sanacija se ne vrši, tek se dio reciklira, a ostalo smeće ide na gomile, u očaju pričaju mještani.

"Stara deponija koja je udaljena od nas 100 metara je prije 5,6 godina zatvorena i napunjena. Tad se oformila nova deponija koju vidite sad i mislim da radi bez ikakvih dozvola za rad. Ona se nalazi usred naselja, to je nesnosan smrad, ljeti muhe, tu imamo i kasarnu", kaže Nijaz Hodžić za N1, mještanin naselja Vrapčići.

Foto: Bljesak.info / Pogled iz zraka na deponiju Uborak

"Evo pogledajte, jedino vrane i galebovi prave reciklažu. Dole su ti neki pogoni za reciklažu, ali ništa to samo prođe pored tog dijela gdje je trebala biti reciklaža, samo istovaraju i idu", dodaje Azer Maksumić, mještanin naselja Vrapčići.

Neugodan miris koji se širi iz deponije njihova je svakodnevica, a problem predstavlja i uobičajena hercegovačka bura koja smeće raznosi na sve strane.

Iako je Deponija od trenutka osnivanja bila namijenjena za odvoz krutog materijala, ona je danas postala prostor na kojem se istovaraju različite vrste otpada, a koji, kako se čini, nitko ne kontrolira.

"Sve se odlaže ovdje, od sanitarnog otpada, namještaja, leševa, medicinskog otpada, sve je tu u toj jami koja nema zaštite ni podloge, nego sve to ide u zemlju, urađeni su kolektori i sve to ode u Neretvu", ističe Nusret Džeko, mještanin naselja Livač.

Iz straha za svoje, ali i zdravlje svoje djece , mnogi su primorani i na iseljavanje. Sve češća su kažu teška oboljenja.

"Dvoje djece prve kuće do Uborka dobila su leukemiju, doktori s velikom sigurnošću tvrde da je povezano s ovim, a u novom haremu pet, šest ljudi, što su ukopani, tu su umrli od karcinoma i imamo stalno povećan rast oboljelih od karcinoma", tvrdi Omer Hujdur, mještanin naselja Vrapčići.

Deponija je ekološka prijetnja za sve Mostarce, kaže vlasnik klesarsko-kamenorezačke radnje koji je zbog blizine deponije skoro i najviše ugrožen.

"Ima ljudi koji traže maske kada dođu jer je smrad neizdrživ", otkriva Esad Hrnjica, vlasnik radnje Mramor.

Iako su ranije u više navrata tražili pomoć nadležnih, dosad se, tvrde, nitko nije ozbiljnije pozabavio ovim problemom. Iz nadležnog ministarstva odgovore na upit novinari nisu dobili, a iz JP Deponija kažu:

"JP Deponija d.o.o. Mostar, posjeduje sve zakonom propisane dozvole za rad.Regionalna deponija se nalazi na adekvatnom mjestu ,u skladu s prostornim planom Grada Mostara , izgrađena je po svim standardima i tehničkim propisima, koje zahtijeva jedna sanitarna deponija. Rezultati ispitivanja se redovno dostavljaju: Agenciji za vodno područje Jadranskoga mora i FMOIT-u do sada nisu uočena nikakva štetna djelovanja, sve vrijednosti mjerenja su u okviru dozvoljenih".

Kopirati
Drag cursor here to close