Suradnja

Srpska s Kinezima potpisala memorandum o izgradnji TE "Gacko 2"

Gospodarstvo / Flash | 18. 06. 2016. u 11:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić potpisao je danas u Beogradu, u prisutnosti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Memorandum o razumijevanju i suradnji na projektu izgradnje Termoelektrane "Gacko 2" sa predstavnicima kineskih kompanija "CMEC" i " China Poly Group".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je, nakon ceremonije potpisivanja dokumenta, da je izuzetno zadovoljan što je Memorandum potpisan, naglasivši da se na sadržaju Memoranduma radilo nekoliko mjeseci unazad, piše Srna.

"Ranije, kada sam u prosincu bio u Pekingu imali smo kontakt i krenuli u operacionu realizaciju", podsjetio je predsjednik Dodik.

On je kao posebno važno istakao to što je Memorandum potpisan upravo u vrijeme boravka kineskog predsjednika Xi Jinping u Beogradu.

"To je dio ukupnog protokola u Srbiji i nama je drago što smo dio toga i da u tom pogledu možemo pred /kineskog/ predsjednika izaći sa pričom da je potpisan Memorandum", rekao je predsjednik Dodik.

On je podvukao da je, s obzirom na reference koje imaju kineske kompanije i ozbiljnost trenutka koji je vezan za boravak Xi Jinpinga, "apsolutno moguće brzo i uspješno realizirati projekt".

"On ima u sebi određene proceduralne tijekove. To nije jednostavno. To se ne može dogoditi za jedan dan, ali aktivnosti koje smo danas postavili nas nesumnjivo upućuju ka cilju da se realizira taj projekt i zato sam zadovoljan i želim da čestitam i predstavnicima kompanija i gospodinu Đokiću koji je u ime naše Vlade potpisao Memorandum", rekao je Dodik.

I ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je istakao da posebnu težinu Memorandumu daje činjenica da je potpisan u vrijeme boravka kineskog predsjednika u Beogradu.

On je podsjetio da su potpisnici Memoranduma već uspješno realizirali projekt "Kostolac" u Srbiji i da je upravo iz tog dobrog iskustva nastala želja Vlade Republike Srpske da uđe u suradnju oko izgradnje Termoelektrane "Gacko 2", koja se projektira ili planira realizirati na način da se izgrade postrojenja snage 300 megavata.

"Na kineskim partnerima će biti da, koristeći svoju metodologiju i sve podatke koje imamo u području rudarskog basena Gacko i cijelog tog lokaliteta, izrade studiju izvodivosti, te da nakon toga uđemo u realizaciju projekta", rekao je Đokić.

On je ukazao da je danas postignuta suglasnost da treba ubrzati proceduru, naglasivši da iskreno vjeruje u uspjeh.

Kopirati
Drag cursor here to close