Srbija uzvraća udarac

Srbija podnijela zahtjev CEFTA-i zbog mjera Prištine

Zahtjev je poslan, osim Tajništvu CEFTA, i UNMIK-u kao potpisniku za teritoriju Kosova i Metohije, te glavnom tajništvu UN, prenosi Tanjug.
Gospodarstvo / Flash | 27. 11. 2018. u 19:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerka Srbije Ana Brnabić obavijestila je večeras građane Srbije da je u ime Vlade, a u skladu sa CEFTA sporazumom, poslala formalni zahtjev Tajništvu te institucije za direktne konsultacije u okviru zajedničkog odbora.

"Oni od sutra, od primanja zahtjeva, imaju rok od 90 kalendarskih dana da riješe problem koji je Priština napravila direktnim i nedvosmislenim kršenjem sporazuma u direktnim konzultacijama", objasnila je Brnabić novinarima. 

Ona je najavila da će, ukoliko se ne pokrenu zajedničke konzultacije ili ne riješi problem u narednih 90 dana, Srbija u skladu sa CEFTA sporazumom pokrenuti postupak pred Arbitražnim sudom. 

Zahtjev je poslan, osim Tajništvu CEFTA, i UNMIK-u kao potpisniku za teritoriju Kosova i Metohije, te glavnom tajništvu UN, prenosi Tanjug. 

"Kao strana koja u potpunosti poštuje i uvijek je poštovala sporazum sa pravom očekujemo brzu reakciju Tajništva i UNMIK misije. Svim našim građanima i međunarodnim partnerima poručujemo da ćemo nastaviti da se borimo protiv kršenja međunarodnih ugovora i sporazuma svim pravnim mehanizmima poštujući međunarodno pravo i europske vrijednosti", kazala je premijerka. 

Napomenula je da Srbija neće nasjedati na provokacije i neće uvoditi kontramjere, a nastavit će surađivati sa partnerima u regiji, prije svega BiH, koja je također pogođena nerazumnim mjerama Prištine. 

"Radit ćemo sve da bi se stvari vratile u normalu, da bi se izbjegla prijeteća humanitarna kriza i svaka dalja diskriminacija srpskog naroda", naglasila je. 

Brnabić je najavila da će Vlada izvještavati građane o svim daljim koracima koje će poduzimati Srbija. 

Kopirati
Drag cursor here to close