Hestill

Srbi željezaru u Smederevu ''uvalili'' Kinezima

Gospodarstvo / Flash | 19. 04. 2016. u 06:00 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija je, poslije više neuspjelih pokušaja, uspjela prodati željezaru u Smederevu, a kupac je kineska tvrtka "Hestill", s kojom je u ponedjeljak potpisan ugovor o preuzimanju vlasništva.

Kupoprodajni ugovor o preuzimanju 98 imovinskih cjelina Željezare, vrijedan 46 milijuna eura, potpisali su, u ime srbijanske vlade, ministar gospodarstva Željko Sertić i predsjednik kineske tvrtke Ju Jong.

"Danas je važan i velik dan za sve nas i za radnike Željezare poslije mnogo godina neizvjesnosti", rekao je srbijanski premijer Aleksandar Vučić. On je istodobno najavio mogućnost da Smederevo koncem lipnja predsjednik Kine Xi Jinping.

Vučić je naglasio kako je priča o Željezari utemeljena na upornosti. "Borili smo se do kraja i uspjeli smo izboriti se, ali bez vas, dragi radnici, ne bismo u tome uspjeli. Ne bismo mogli ništa uraditi", naveo je srbijanski premijer, dočekan transparentima "Hvala Vučiću - Smederevo", budući je u tijeku i predizborna kampanja za izvanredne parlamentarne izbore 24. travnja.

Vučić je, kako su izvijestili beogradski elektronički mediji, na ceremoniji prigodom potpisivanja ugovora, rekao kako je "jedan veliki lider jedne velike europske zemlje" tražio da Kinezi preuzmu njihovu željezaru, ali su Kinezi navodni rekli: "Srbija je prioritet. Idemo u Smederevo". "Zato, hvala vodstvu Kine", rekao je Vučić.

Srbijanska vlada prihvatila je 5. travnja ponudu kineske tvrtke Hestill za kupnju smederevske željezare, budući je Hestil jedini dalo obvezujuću ponudu da kupi svih 98 imovinskih cjelina Željezare za 46 milijuna eura.

Novi vlasnik potpuno će preuzeti Željezaru nakon prijelaznog razdoblja od oko dva mjeseca.

Kineska kompanija Hestill je, kako navodi RTS, najveći proizvođač čelika u Aziji, s godišnjim proizvodnim kapacitetom od 50 milijuna tona, vlasnik je 37 visokih peći, od kojih 23 imaju kapacitet više od 1.000 kubičnih metara, a prošlogodišnja je ukupna proizvodnja 47,8 milijuna tona čelika.

Kopirati
Drag cursor here to close