Ime

Srbi ostaju bez šunke

Gospodarstvo / Flash | 08. 08. 2016. u 07:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moglo bi da se dogoditi da proizvođači mesa u Srbiji uskoro više neće moći koristiti naziv praška šunka za popularni suhomesnati proizvod, s obzirom na to da ga je kao brend registrirala Češka, piše Blic.

Sada će proizvođači u drugim zemljama svoje proizvode morati da preimenuju ili da ubuduće proizvode prašku šunku, prema tradicionalnoj češkoj recepturi, što će podići cijenu ovog proizvoda.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije ima rok do 13. kolovoza da podnese prigovor na registraciju, a kako piše list, to će uraditi srpski Ured za europske integracije, koji će podnijeti prigovor Europskoj komisiji.

Proizođači u Srbiji će kao argument moći koristiti to što imaju drugačiju specifikaciju proizvoda, kao i da šunku prave na drugačiji način, prenijela je Srna.

Ukoliko prigovor bude usvojen, proizvođači bi mogli dobiti prijelazno razdoblje od tri godine radi prilagođavanja proizvodnje.

Ako prigovor ne bude uložen, onda proizvođači moraju da promijene specifikaciju proizvodnje, u suprotnom ne mogu koristiti ime.

Iz češkog Ministarstva poljoprivrede ističu kako se naziv praška šunka koristi za šunku najviše kvalitete proizvedenu od svinjskog buta, oblik šunke je ovalni i ima "praški rez", kojim dobija svoj zaobljeni oblik i tipičan izgled.

Kopirati
Drag cursor here to close