BiH

Špediteri u problemu: Nema tko naplatiti više od 600.000 KM

Uprava za neizravno oporezivanje BiH (UIO) kontrolirala je naplatu administrativnih taksa u razdoblju od 1. siječnja 2018. godine do 30. kolovoza 2019. godine kod 27 špedicija u BiH.
Gospodarstvo / Flash | 17. 02. 2020. u 09:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je kontrolom Uprave za neizravno oporezivanje BiH utvrđeno da su špediteri u BiH za nepune dvije godine "izbjegli" plaćanje 1,7 milijuna KM administrativnih taksa, 615.400 KM nema tko da naplati, jer svi peru ruke tvrdeći da nisu nadležni za prinudnu naplatu, prenosi Nezavisne. 

Naime, Uprava za neizravno oporezivanje BiH (UIO) kontrolirala je naplatu administrativnih taksa u razdoblju od 1. siječnja 2018. godine do 30. kolovoza 2019. godine kod 27 špedicija u BiH. U tim kontrolama utvrdila je da je dug po osnovu neplaćene administrativne takse 1.782.606 KM, a pojedine špedicije u tijeku same kontrole isplatile su dug, ali ukupno 1.210.140 KM, dok pojedine nisu platile utvrđeni dug nakon obavljenih kontrola tako da je ostalo nenaplaćeno 615.400 KM, koje, kako sada stvari stoje, nema tko da naplati.

"Ovaj dug trebalo bi naplatiti prinudnim putem, ali otvorilo se pitanje tko je uopće nadležan za prinudnu naplatu ove administrativne takse", rekli su nam u Upravi za neizravno oporezivanje BiH.

U UNO dalje objašnjavaju da, shodno važećim propisima o postupku prinudne naplate, administrativne takse nisu prihod jedinstvenog računa, pa samim tim UNO nije nadležan za tu naplatu. Kako kažu, zato je nadležni Odjel za carine u UNO od Ministarstva financija i trezora BiH zatražio upute u vezi s daljim postupanjem, a ovo ministarstvo je UNO uputilo na entitetske porezne uprave kao nadležne institucije za prinudnu naplatu administrativnih taksa.

"Nakon toga UNO se obratila entitetskim poreznim uprava. Porezna uprava Federacije BiH se oglasila nenadležnom, dok se Porezna uprava Republike Srpske obratila Ministarstvu financija Republike Srpske tražeći uputu i stav na koji način da provede prinudnu naplatu ovih administrativnih taksa", rekao je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije u Upravi za neizravno oporezivanje BiH.

On je rekao da će zbog ovog slučaja UNO inicirati sastanak s Ministarstvom financija i trezora BiH i entitetskim ministarstvima financija kako bi se zauzeo zajednički stav u vezi s budućim postupanjem svih nadležnih institucija vezano za postupak prinudne naplate dugovanja po osnovu administrativnih taksa.

Ono što je zanimljivo jeste da je Uprava za neizravno oporezivanje BiH mogla kontrolirati naplatu takse samo do dvije godine unazad s obzirom na to da Zakon o administrativnim taksama kaže da "pravo na naplatu takse zastarijeva u roku od dvije godine računajući od dana kada je taksu trebalo platiti".

Nekoliko izvora nam je potvrdilo da se s taksama "mulja" već godinama i da je javna tajna da se to radi. U prilog njihovih tvrdnji idu i podaci Ministarstva financija i trezora BiH koji kažu da je, recimo, 2014. godine po osnovu administrativnih taksa naplaćeno 22,7 milijuna KM, a u 11 mjeseci 2019. godine 28,2 milijuna KM.

"Čim su počele kontrole, špediteri su plaćali punu taksu, a oni kod kojih je utvrđeno da su varali, odmah su izmirili sve što je UNO rekla. Zato ne treba da čudi skok prihoda u 2019. godini. Kontrolirane su samo neke takse i postavlja se pitanje što je sa ostalima i što s taksama koje nisu plaćene recimo 2014, 2015. i 2016. godine i koje su zastarjele", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Podsjećanja radi, "Nezavisne" su krajem prošle godine objavile da su špediteri na taksama utajili milijune KM, a u suštini radi se o taksama koje plaćaju uvoznici i izvoznici po jednom predmetu, odnosno špediteri koji pripremaju robu za carinjenje.

"To se radi godinama i rijetki su špediteri koji to ne rade. Stvar je vrlo jednostavna. Recimo, napravi se uplatnica za 10 taksa i elektronski se uplati 200 KM nekoj banci, a pusti se još 100 taksa na printer. Onda se ode u poslovnicu neke banke i ona ovjeri uplatu 10 taksa po 20 KM, jer ima dokaz o uplati, a poslije toga se ode samo u drugo naselje u istu banku i opet ovjeri uplata 10 taksa, jer opet postoji dokaz o uplati i to tako funkcionira. Na uplaćenih 10 taksa završi se 100 predmeta", ispričao je za Neizravne krajem godine jedan od špeditera.

Kopirati
Drag cursor here to close