Dugo je i trajao

Španjolski trg: Tri godine nakon rekonstrukcije, potrebna nova obnova

Gospodarstvo / Flash | 21. 08. 2015. u 09:09 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolski trg u Mostaru, koje je prije tri godine u potpunosti obnovljen zajedno sa šetnicom, gotovo je u potpunosti uništen.

Na trgu, koji je donedavno slovio za jedan od ljepših gradskih trgova, oštećene su klupe, kamene kocke, a pločnik je prepun tragova automobilskih guma i prljavštine.

Kante za smeće su u potpunosti uništene, a imune na vandale nisu ni saksije za cvijeće, koje imaju vidna oštećenja, ali su i pune opušaka od cigareta. Fontane postavljene na ovom trgu, koje su nedavno obnovljene na trgu ponovno ne rade.

Prije nekoliko godina ukradene su i svjetiljke s trga. 

Podsjetimo, u projekt rekonstrukcije Španjolskog trga uloženo je oko 960.000 KM. Od tog iznosa Grad Mostar osigurao je 250.000 KM, a ostatak su financirali UNDP s 523.345,68 KM i UNESCO s 102.292,82 KM u okviru MDG-F programa Kultura za razvoj koji je financiran sredstvima Vlade Kraljevine Španjolske.

Španjolski kralj Juan Carlos I. otvorio je Španjolski trg 29. ožujka 2012. godine zajedno s mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem.

Na njemu je postavljeno spomen obilježje za 21 španjolskog vojnika poginulog u mirovnoj misiji u BiH, a Španjolski trg sa šetnicom često je predstavljan kao jedan od najljepših u BiH. No, nemar građana i nedovoljna briga nadležnih oko održavanja i čišćenja te sprječavanja devastacije, pretvorili su ga u još jedan odraz mostarske nebrige.

Kopirati
Drag cursor here to close