Prijedlog

Smilje: Napraviti banke ulja i uključiti vlast u rješavanje problema otkupa

Gospodarstvo / Flash | 03. 07. 2017. u 06:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska stranka prava (HSP) putem priopćenja poziva Vladu Hercegovačko-neretvanske županije, Zapadnohercegovačke županije i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da pomogne proizvođačima smilja koji su se našli pred velikim problemom nemogućnosti otkupa i cijeđenja ulja u ovdašnjim destilerijama.

Kako navodi HSP u priopćenju od ove grane gospodarstva u Hercegovini se očekuju veliki povrati nakon brojnih višemilijunskih ulaganja domaćih investitora u pripremu i sadnju ovog bilja od kojeg se dobiva visokokvalitetno eterično ulje.

Nakon svih tih investicija i sada problema oko otkupne cijene i destilacije, koja se mora učiniti u kratko vrijeme od trenutka branja, a koje se ne može izvršiti zbog „uskog grla“ ili ucjena samih destilerija, sama županijska i federalna vlast moraju nešto poduzeti i uključiti se u rješavanje nastalih problema.

''Smatramo da ova proizvodnja treba biti subvencionirana od federalne i županijske razine vlasti,jer omogućuje investiciju koja potiče opstanak pučanstva na ruralnim područjima, ali i dovodi do ponovno obradivih površina tla koje je desetljećima bilo zapušteno. Smatramo da se treba, kao i u slučaju malinara, ili drugih grana voćarstva, stimulirati ova sadnja i proizvodnja i to minimalno jednu konvertibilnu marku po kilogramu biljne mase smilja ili drugog ljekovitog i eteričnog bilja. Također, moraju se izgraditi neke „banke ulja“ kako bi se skladištilo i čekala bolja cijena na svjetskom tržištu čiji vlasnici će biti sami korisnici preko klastera i udruga'', priopćio je HSP.

HSP smatra kako bi federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i premijeri Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg i Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić trebaju zajednički poraditi na ovom pitanju na način da Federacija BiH osigura sredstva za poticaj, a županijska vlada pripremi projekt afirmacije ove djelatnosti i samu bazu proizvođača smilja.

''Također, kao u slučaju vina ili meda gdje je afirmirana „Vinska cesta“ u zapadnoj Hercegovini ili „Putovi meda“ u istočnoj Hercegovini, smatramo da je moguće i ekonomski ali i turistički opravdano i potrebno afirmirati „Putove smilja i ljekovitog bilja u Hercegovini“. Za ovaj radni naziv i projekt moguće je povući i sredstva iz Predpristupnih fondova Europske unije ali i prekogranične suradnje jer je Hercegovina naslonjena na Dalmaciju gdje također ima dosta ovog bilja'', navodi HSP u priopćenju i dodaje ''HSP kroz svoje „Programske smjernice 2018.-2022.“ jasno je prepoznala poljoprivredne i turističke mogućnosti Hercegovine ali i cijele Bosne i Hercegovine, i stoga pozivamo aktualna vlastida se radikalnije uključe u osmišljavanje projekata i pomognu svojim proizvođačima i prerađivačima ljekovitog bilja. Svakom je jasno da je danas tržište i privatna inicijativa bazična, ali to ne znači da se ovolike razine vlasti drže po strani i da otvaraju nova radna mjesta u administraciji,koja su sama sebi svrha, ako neće biti servis svim građanima i lobisti sredstva iz fondova Europske unije.''

Kopirati
Drag cursor here to close