Opći ugovor

Smilje iz Hercegovine pomlađivat će Azijce

Gospodarstvo / Flash | 06. 04. 2017. u 11:18 R.I.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić i predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović potpisali su danas u Mostaru opći ugovor o partnerstvu.

Šantić je tom prigodom kazao kako se ovim ugovorom na neki način štiti domaće proizvođače i prerađivače smilja.

''Ono što je intencija na kraju jeste napraviti proces brandiranja i na kraju ćemo imati brand hercegovačkog smilja. To je jedna garancija uspjeha, garancija kvalitete i plasmana eteričnih ulja na tržište Europske unije, SAD-a i Kine'', kazao je Šantić.

Predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović pojasnio je kako će im ugovor omogućiti zajednički nastup u cilju zaštite proizvodnje, brandiranja, zaštite kvalitete i cijene finalnih proizvoda.

''Trenutno imamo u BiH oko 30 do 35 milijuna nasada smilja, ali je proizvodnja u porastu. Moramo poraditi na zaštiti kvalitete, na plasmanu finalnih proizvoda i ustrojiti se po pitanju destilerijskih kapaciteta kako bi ta proizvodnja i prerada tekla nesmetano'', kazao je Dujmović.

Prema njegovim riječima, najzanimljivija tržišta i konzumenti finalnih proizvoda od smilja su Sjedinjene Američke Države i zemlje Europske unije.

''Što se tiče Azije, taj proizvod je prisutan ali ne u tolikoj mjeri koliko bi trebao biti, a na nama je da poradimo i to tržište otvorimo za naše proizvode'', istaknuo je Dujmović.

Naveo je kako ne mogu izvoziti smilje u azijske zemlje, ali mogu kvalitetno ulje od smilja koje je sastavni dio raznih krema u kozmetičkoj industriji, seruma za anti-age program, aroma terapija itd.

''Očekujemo kako bi se farmaceutske industrije širom svijeta mogle zainteresirati ozbiljnije za ovaj naš proizvod'', kazao je Dujmović.

Kopirati
Drag cursor here to close