poskupljenje

Smanjenje zaliha u SAD podiglo cijene nafte

Gospodarstvo / Flash | 24. 12. 2015. u 10:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte su danas u Aziji nastavile rasti, jer je smanjenje američkih zaliha obradovalo globalna financijska tržišta uoči produženog božićnog vikenda.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u veljači poskupjela je za 22 centa, na 37,72 dolara za barel, dok je sirova nafta tipa "brent", također za isporuke u veljači, poskupjela za 21 cent na 37,57 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Vrijednost globalnih terminskih ugovora za kupovinu sirove nafte porasla je jučer za preko 3,5 posto, nakon što je američko ministarstvo energetike prijavilo neočekivani pad zaliha u tjednu završno s 18. prosincom, dok je uvoz smanjen za 13,0 posto u odnosu na nedjelju dana ranije.

Ovakve vijesti su probudile nadu da se sunovrat cijena nafte možda bliži kraju, ocjenjuje France press, i podsjeća da su od ljeta 2014. godine, cijene nafte izgubile preko 60 posto vrijednosti.

"Zabrinutost zbog prekomjernih globalnih zaliha je možda umanjena prošlotjednim padom zaliha", izjavio je analtičar kompanije Samsung futures Hong Sung Ki.

Analitičari, pak, poručuju da je američki izvještaj također ukazao i na neke manje povoljne aspekte, kao što su blago povećanje domaće proizvodnje i skok zaliha nafte u terminalu Cushing, američkoj saveznoj državi Oklahomi, navodi francuska agencija.

Kopirati
Drag cursor here to close