Novi zakon o radu

Slovo zakona: Direktor može obavljati funkciju bez radnog odnosa!

Gospodarstvo / Flash | 14. 11. 2016. u 17:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi zakon o radu (Član 27. Zakona o radu, "Službene novine FBiH" broj 26, od 6.4.2016) je definirao radno pravni status direktora na način da direktor može funkciju obavljati u radnom odnosu ili bez radnog odnosa.

Ako direktor obavlja poslovodnu funkciju bez radnog odnosa, prava, obaveze i odgovornosti se uređuju ugovorom.

U vezi s gore navedenim Federalno ministarstvo financija je izdalo Privremeni stav o poreznom statusu primanja direktora/članova uprave.

Direktor koji je u radnom odnosu ostvaruje primanja po osnovu obavljanja funkcije koja imaju karakter prihoda od nesamostalne djelatnosti tj. plaćaju se doprinosi i porez kao i za sve ostale zaposlenike tvrtke.

Međutim, ukoliko je riječ o Direktoru koji funkciju obavlja bez zasnivanja radnog odnosa, primanja odnosno naknade koje ostvaruje po tom osnovu imaju karakter dohotka od druge samostalne djelatnosti tj. plaćaju se doprinosi i porez kao za ugovore o djelu bez prava na priznavanje troškova.

Naravno, u ovom slučaju, budući da direktor nema zasnovan radni odnos, porez i doprinosi se isplaćuju na sva primanja uključujući i troškove službenog putovanja i drugih troškova koji se zaposlenicima mogu isplaćivati neoporezivo, piše Akta.ba.

U slučaju da imate nedoumica i dodatnih pitanja vezanih za prijavu direktora ili vam je potrebna pomoć i porezni savjet, kontaktirajte na email [email protected]

Kopirati
Drag cursor here to close