Utvrđena i prisutnost salmonele

Slovenija povlači 12 tona kebaba iz Poljske, zaraženo meso isporučeno i Hrvatskoj

Riječ je o mesu iz Poljske koje proizvodi poljska tvrtka Efes Pol Fedai Simsek, a na slovensko tržište distribuira tvrtka Alebon. Povlačenje te serije preporučili su poljski nadzorni organi.
Gospodarstvo / Flash | 13. 02. 2019. u 12:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenska agencija za sigurnost hrane naredila je povlačenje iz prodaje 12 tona goveđeg mesa uvezenog iz Poljske i pripremljenog za kebab, piše slovenski dnevnik u srijedu i navodi da je meso iz te serije isporučeno i kupcima u Hrvatskoj i Mađarskoj.

"Još nema službene obavijesti poljskih organa, a slovenske su analize pokazale da su u mesu koje se povlači s tržišta tragovi ketoprofena, nesteroidnog protupalnog lijeka. Ono se inače u tijelu životinje koja je lijekom tretirana razgradi u roku od 24 sata nakon primanja, što znači da su goveda njime bila "liječena" neposredno prije klanja, a to je zabranjeno", navodi "Večer" u vezi s mogućim razlogom povlačenja.

Prisutna i salmonela 

Riječ je o mesu iz Poljske koje proizvodi poljska tvrtka Efes Pol Fedai Simsek, a na slovensko tržište distribuira tvrtka Alebon. Povlačenje te serije preporučili su poljski nadzorni organi.

Meso je isporučeno u Sloveniji na adrese 41 zalogajnice s brzom hranom, ali i kupcima u Hrvatskoj i Mađarskoj. U uzorcima u Sloveniji analizom je utvrđena i prisutnost salmonele, navodi Večer. 

Panika 

Zbog skandala s uvozom mesa bolesnih krava iz Poljske, ali i afere u kojoj je ovih dana u Sloveniji pronađena ilegalna klaonica s mesom odsluženih konja za kasački sport, u Sloveniji su zaredali zahtjevi za kontrolu uvoza mesa i mesnih prerađevina i promjenu u sustavu nabave mesa za velike javne sustave, kao što su bolnice, domovi umirovljenika i škole jer se putem javnih natječaja u pravilu odabiru dobavljači koji ponude najnižu cijenu.

O problematici uvoza mesa na inzistiranje oporbe održana je i izvanredna sjednica parlamentarnog odbora za poljoprivredu na kojoj je zaključeno da se vladi predloži propis koji bi omogućio da se udio domaćeg mesa iz sigurnih klaonica poveća kao i niz drugih mjera kojim bi se kupce stimuliralo na kupnju domaćeg mesa.

Prema prijedlogu odbora, podrijetlo mesa trebalo bi biti navedeno i na menijima restorana kako bi se znao njegov izvor.

''Nakon zadnjih afera slovenski sustav nadzora sigurnosti hrane ponovo je razmotren i utvrđeno je da dobro djeluje'', rekla je ministrica poljoprivrede Aleksandra Pivec.

Ministrica je upozorila da je s druge strane, nadzor otkrio da su osobe koje u sustavu javnih narudžbi odlučuju kojeg ponuđača odabrati, nedovoljno osviještene o važnosti kvalitete hrane.

Kopirati
Drag cursor here to close