Škotski ribari odustaju

Moguća propast stoljetnog tržišta

Škotski ribari obustavili izvoz u EU zbog povećane papirologije nakon Brexita
Gospodarstvo / Flash | 10. 01. 2021. u 17:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogi škotski ribari obustavili su izvoz u Europsku uniju nakon što se isporuka njihove robe produljila nekoliko dana zbog dodatne birokracije nakon brexita, povećavši troškove za stotine funti po pošiljki.

Škotski ribari love goleme količine škampa, jakobovih kapica, kamenica, jastoga i dagnji duž atlantske obale koje se kamionima doprema do sjeverne Francuske i potom dalje u Europu.

Od 1. siječnja trgovina s Europskom unijom regulirana je sporazumom o slobodnoj trgovini. No iako ne postoje carine i kvote, poduzeća moraju zadovoljiti brojne formalnosti na obje strane i prijaviti robu na carini, što uzrokuje probleme kad je riječ o jako osjetljivoj robi.

Izvoznici ribe i morskih plodova kazali su Reutersu da bi njihovo poslovanje moglo postati neodrživo nakon uvođenja zdravstvenih certifikata, carinskih deklaracija i druge papirologije, piše Hina.

Poduzetnici su kazali da su ovaj tjedan pokušali poslati male pošiljke u Francusku i Španjolsku kako bi testirali nove sustave, ali im je trebalo pet sati da u Škotskoj ishode zdravstveni certifikat, dokument koji je potreban kako bi se podnio zahtjev za drugu carinsku dokumentaciju.

U prvom radnom tjednu nakon brexita, jednodnevne isporuke produljile su se na tri ili više dana, ako su uopće prošle.

Nekoliko poduzetnika nije moglo sa sigurnošću reći gdje im se nalazi teret. Trgovinska organizacija kazala je ribarima da prekinu izlov ribe namijenjene izvozu.

Zbog pogrešaka prilikom ispunjavanja dokumentacije cijele pošiljke moraju prolaziti detaljne provjere. Mnogi kamioni s morskim plodovima zbog toga su nekoliko sati, pa čak i cijeli dan, zapeli na carinarnici u Boulogneu.

Moguća propast stoljetnog tržišta

To bi se s vremenom trebalo promijeniti i IT problemi trebali bi se riješiti, no Seafood Scotland, organizacija koja promiče škotsku ribarsku industriju, upozorava da je moguća propast tržišta koje je postojalo stoljećima ako se probleme ne otkloni.

Glavna direktorica Seafood Scotlanda Donna Fordyce kazala je za BBC da je uzrok problema brexit. “To je pravi izazov” kojemu treba dodati probleme uzrokovane pandemijom, kazala je, ukazujući posebice na informatičke probleme.

“Željeli smo grace period od šest mjeseci da riješimo sve te probleme” i da možemo “neometano” izvoziti, kazala je.

“U jako kratko vrijeme mogli bismo doživjeti propast tržišta starog nekoliko stoljeća koje značajno pridonosi škotskom gospodarstvu”, upozorila je.

Kupci odustaju

„Naši kupci odustaju”, rekao je Santiago Buesa iz SB Fisha. „Mi prodajemo svježe proizvode i naši kupci očekuju da budu svježi, pa ne kupuju. To je katastrofa”, rekao je.

On je vlasnik tvrtke zajedno sa svojim ocem, izvoze 28 godina i zapošljavaju oko 50 ljudi. „Ja sam u rovovima”, rekao je. „Došlo je do zastoja”.

Ljute ga sugestije da se trgovci nisu pripremili i ističe da je sva njegova papirologija točna.

Pita se zašto poduzetnici ne prosvjeduju i više.

David Noble, čija tvrtka Aegirfish otkupljuje od škotskih ribara za izvoz u Europu, rekao je da mora plaćati između 500 i 600 funti na dan za papirologiju, što mu oduzima većinu profita.

„Pitam se treba li nastaviti raditi”, rekao je. „Ako naša riba bude preskupa, naši kupci kupovat će drugdje”.

Fergus Ewing, škotski ministar za ruralno gospodarstvo, rekao je da treba pronaći pravu ravnotežu između brzine i nadzora.

„Puno je bolje da se probleme identificira i rješava ovdje u Škotskoj”, rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close