Široki Brijeg

Predstavljen projekt za pružanje podrške županijama u izradi planova upravljanja otpadom

Promotivni sastanak zajednički su održali Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Regionalni centar za okoliš za središnju i istočnu Europu (REC BiH).
Gospodarstvo / Flash | 24. 01. 2019. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt za pružanje podrške županijama u izradi županijskih planova upravljanja otpadom predstavljen je na promotivnom sastanku u četvrtak u hotelu Park u Širokom Brijegu.

Promotivni sastanak zajednički su održali Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Regionalni centar za okoliš za središnju i istočnu Europu (REC BiH) koji su potpisali ugovor o implementaciji spomenutog projekta za pružanje podrške županijama u izradi planova upravljanja otpadom i to za Županiju Zapadnohercegovačku, Hercegovačko-neretvansku te Županiju Posavina.

O ovom projektu govorili su Zdenko Mandić, pomoćnik ministra za zaštitu okoliša iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Županije Zapadnohercegovačke te Lejla Šuman, šefica misije i direktorica REC ureda u BiH.

Pored predstavnika REC-a BiH, sastanku će nazočili i predstavnici Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Županije Zapadnohercegovačke, predstavnice Ureda Vlade ŽZH za europske integracije, predstavnici općina u ŽZH te Grada Širokog Brijega kao i predstavnici komunalnih poduzeća i privatnih tvrtki.

Projekt koji će biti implementiran u sljedećih 12 mjeseci ima za cilj pružanje podrške budućem razvoju kapaciteta lokalnih institucija u županijama za održivo planiranje i upravljanje otpadom na način da razmatra problematiku smanjenja okolišne degradacije, decentralizacije, jačanja lokalnih institucija, smanjenja negativnih utjecaja promjena u političkim strukturama, ubrzanja institucionalnih reformi, a što je u skladu sa zahtjevima decentralizacije i regionalizacije u smislu približavanja zemalja jugoistočne Europe Europskoj uniji.

Plan upravljanja otpadom je ključni dokument koji će se razviti u sljedećih godinu dana. Plan upravljanja otpadom je dokument koji je obavezujući dio planiranja i odnosi se na upravljanje otpadom, a njegov cilj je identificirati trenutno stanje (u sferi prikupljanja, odlaganja i tretmana otpada, podrazumijevajući i stanje infrastrukture), te definirati, na osnovu budućih potreba, potrebnih pravnih i infrastrukturnih zahtjeva/kapaciteta za dostizanje postavljenih ciljeva, a u okviru integralnog sustava upravljanja otpadom.

Plan upravljanja otpadom treba biti usmjeren ka realizaciji i ostvarenju održivog ekonomskog razvoja, jačanju cjelovitog pristupa u rješavanju problema upravljanja otpadom te promoviranju cjelovitog pristupa integralnog upravljanja otpadom putem dimenzioniranja i određivanja prioriteta na razini županija na održivoj osnovi.

Izrada plana upravljanja otpadom zasigurno će dati strateške smjernice za bolje upravljanje okolišem i upravljanje otpadom u županijama sudionicama u projektu, a kroz proces izrade dokumenta ojačati kapacitete za planiranje u oblasti upravljanja otpadom i time omogućiti napredak u dostizanju EU standarda u oblasti zaštite okoliša i doprinijeti napretku BiH u procesu pristupanja EU.

Što je REC?

Regionalni centar za okoliš za središnju i istočnu Europu (REC BiH) je uspostavljen u ožujku 1997. godine s ciljem pružanja adekvatne podrške unaprijeđenju zaštite i očuvanja okoliša u BiH.

Od svog osnivanja REC BiH je promovirao dijalog između različitih interesnih strana koje su nazočne u oblasti okoliša. REC je priznat kao međunarodna organizacija u skladu s Poveljom o diplomatskom statusu koji su REC i Ministarstvo vanjskih poslova BiH potpisali u prosincu 1999.

Kopirati
Drag cursor here to close