CGS

Sindikati su naša budućnost!

Gospodarstvo / Flash | 07. 04. 2017. u 14:22 Dalmir Mišković

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rad, osnova društvenog reda i blagostanja, još uvijek uzdignut na pijedestal časti društva, često je u prošlosti bio zloupotrebljavan kao sredstvo potlačivanja i izrabljivanja ljudi. Stotinama godina, teški manualni rad seljaka i radnika služio je samo za zadovoljavanje ekonomskog interesa poslodavca, dok su one koji obavljaju stvarni rad zapadale samo mrvice vrijednosti njihova znoja (nažalost, ljudi i danas tvrde da je stanje nepromijenjeno). Industrijskom revolucijom taj se odnos još pogoršao, ni mrvice nisu zapadale radnike već je sve išlo u ruke industrijalcima.

Ipak, društvenu prekretnicu toga doba čine prva organizirana udruživanja radnika u borbi za svoja prava. Sindikati su se u društvu pozicionirali kao brana bezumnom bogaćenju već bogatih poslodavaca na račun radnika. Njihova konstantna zadaća je razvoj prava i poboljšavanje radničke pozicije u društvu.

Bez sindikata ne bi bilo srednje klase

Sindikatima u 2017. trebamo biti jako zahvalni, bez njih ne bi postojala ni srednja klasa, ni društvo kakvo danas poznajemo. No uloga sindikata još uvijek nije iscrpljena, konstanta nejednakost onoga koji daje plaću i onoga koji je prima je razlog još jačeg utemeljenja sindikalnog udruživanja u današnjem svijetu. Sve češće čujemo da je sindikatima potrebna promjena. Da, ali promjena iznutra (i uvijek treba napomenuti) mladim ljudima, koji žele promjene u društvu na bolje.

U Bosni i Hercegovini vrijednost rada i radna problematika su marginalizirani međuetničkim trzavicama i nepodopštinama, iako bi trebali biti u vrhu svakodnevnog interesa običnog građanina. Jer su upravo rad, radni uvjeti, cijena rada, prava radnika, kolektivni ugovori, porodiljni dopusti, oporezivanje, regresi (sve ono što je danas itekako aktualno jer se donose novi zakonski propisi) osnova napretka i prosperitetnog društva. Sprega politike i sindikata ne služi poboljšanju pozicije radnika nego kupovanju socijalnog mira. Sindikati se pretvaraju u servise za organizaciju roštilja, dok se novim zakonima o radu sigurnost radnika srozava na minimum.

Sindikat mora postojati

Iskustvo nas je naučilo da poslodavci zasigurno neće poboljšati uvjete rada i podignuti plaću radnicima sami od sebe, pošto svaki napredak radničkih prava otima malo od njihovog profita. Bar u BiH tako stvari funkcioniraju, te imamo stalnu suprotstavljenost poslodavaca i radnika. Hoće li takva situacija biti još neko vrijeme? Hoće! Međutim, vrlo je važno uzeti u obzir da sve veći proboj na strano tržište, podrazumijeva osnovanu sindikalnu organizaciju.

Dolazi vrijeme kada više to nije opcija, želim ili ne želim, dopuštam ne dopuštam. Sindikalna organizacija mora postojati. Razvijene demokracije i zapadna društva su davno naučila lekciju (mi tek trebamo), zadovoljan i dobro plaćen radnik nije zlo za poslodavca, nego osoba koja stvara veći višak vrijednosti, te time i sretnijeg poslodavca, a svime time zajedno sretnije i zadovoljnije društvo.

Svjesni građani i radnici su prvi korak ka razvoju radnih prava i uvjeta. Dobro poznavanje zakona o radu omogućuje radniku sigurnost u odnosima sa poslodavcem. Dobro uhodane inspekcije rada koje kontroliraju radna prava, uvjete i obaveze stvaraju stabilan priljev doprinosa i ostalih davanja na osnovu rada u fondove i državnu blagajnu time stvarajući i kvalitetniji zdravstveni, mirovinski i obrazovni sustav. Stabilan i jak sindikat, koji nije pod utjecajem politike, nego koji utječe na politiku i kojega se pita je jamac razvoja radničkih prava i zaštite već postojećih. Snažne i funkcionalne koalicije sindikata su jamci utjecaja na donošenje još kvalitetnijih zakona koji se tiču rada.

Postoje problemi, ali to je budućnost

Dobra sudska praksa i monitoring sudske prakse radnih sporova omogućava pravnu sigurnost svakom radniku da će netko ipak stati u kraj samovolji poslodavaca. Sve to zajedno čini jačim poziciju radnika, te automatski i jače, prosperitetnije i pravednije društvo.

Da! Postoje mnogi problemi u trenutnom funkcioniranju sindikata, i mogli bismo manjkavosti nabrajati do sutra, ali jedino putem tog mehanizma mogu se zaštititi postojeći i budući radnici. To nam je budućnost!

Kopirati
Drag cursor here to close