Ured za reviziju

Sigurnost proizvoda u BiH: Neusuglašeni sa propisima EU

Revizija je obavljena s ciljem provjere jesu li institucije BiH učinkovite u usklađivanju propisa iz oblasti sigurnosti proizvoda sa propisima EU.
Gospodarstvo / Flash | 06. 01. 2020. u 15:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine proveo je reviziju učinka o temi ''Sustavi sigurnosti proizvoda i integracije u tržište EU''.

Revizija je obavljena s ciljem provjere jesu li institucije BiH učinkovite u usklađivanju propisa iz oblasti sigurnosti proizvoda sa propisima EU.

Nalazi revizije ukazuju da se propisi o sigurnosti proizvoda ne donose u predviđenim rokovima, te da BiH značajno zaostaje za zemljama u okruženju kada je u pitanju usklađivanje propisa o sigurnosti proizvoda sa propisima EU, priopćeno je iz Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine.

Neusuglašenost propisa o sigurnosti proizvoda sa propisima EU ostavlja značajne posljedice na građane i ekonomiju u BiH. Zbog nižih zahtjeva za sigurnosti proizvoda i neizgrađene infrastrukture kvaliteta u BiH, otvorena je mogućnost da se proizvodi lošijeg kvaliteta plasiraju na tržište BiH, ugrožavajući zdravlje i živote potrošača. S druge strane, proizvođačima, a naročito onim koji su izvozno orijentirani, otežan je postupak dokazivanja usklađenosti proizvoda sa zahtjevima EU i plasman proizvoda na tržište EU.

Zbog nepostojanja tehničkih propisa BiH usuglašenih sa propisima EU, nisu stvorene sve pretpostavke za izgradnju institucija infrastrukture kvaliteta. Usvajanjem usuglašenih propisa o sigurnosti proizvoda povećala bi se potražnja za provjerom njihove ispunjenosti i potakao bi se razvoj akreditiranih tijela za ocjenu usklađenosti proizvoda u BiH. Na taj način tržište BiH bi se zaštitilo od nesigurnih proizvoda, a domaćim proizvođačima bi se olakšao izvoz, odnosno zaštitili bi se od konkurencije koju im prave jeftini, nekvalitetni i nesigurni proizvodi iz uvoza. Veći izvoz i veća proizvodnja u BiH značila bi više zaposlenih i veće ekonomsko blagostanje u BiH, navodi se u priopćenju.

Izvještaj revizije sadrži preporuku upućenu Vijeću ministara BiH. Ova preporuka bi trebala potaknuti učinkovitost usklađivanja pravnih propisa sa propisima EU što će doprinijeti većoj sigurnosti i kvaliteti proizvoda za domaće potrošače i boljim uslovima za izvoznike.

 

Kopirati
Drag cursor here to close