Istraživanje

Saznat ćemo kakvu sol koristimo

Gospodarstvo / Flash | 04. 05. 2017. u 12:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Miodrag Marjanović, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, potpisali su danas u Mostaru Ugovor za laboratorijske usluge analiza kvalitete soli na tržištu Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uz financijsku podršku UNICEF-a, u sljedeća dva mjeseca provest će istraživanje kvalitete soli na tržištu BiH za 2017. godinu, kojim će se utvrditi usklađenost soli na tržištu Bosne i Hercegovine s važećim zakonodavstvom.

U okviru istraživanja, na području 17 gradova i općina u Bosni i Hercegovini, bit će uzeto 260 uzoraka dostupnih komercijalnih pakiranja soli za ljudsku prehranu, koja će biti podvrgnuta laboratorijskim analizama na fizičko-kemijske parametre (sadržaj joda, NaCl, vode, arsena i bakra, reakcija na 20% vodenog rastvora lakmus papira, sredstva jodiranja i deklariranje roka uporabe), priopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Cilj ovog istraživanja je zaštita zdravlja potrošača kroz procjenu rizika izloženosti potrošača od nedostatka joda, podizanje svijesti potrošača o značaju kvalitete soli za ljudsku prehranu, te poduzimanje odgovarajućih administrativnih mjera. Istraživanje kvalitete soli na tržištu Bosne i Hercegovine doprinijet će informiranju potrošača o kvaliteti soli na tržištu Bosne i Hercegovine, te značaju odgovarajućeg unosa joda kao veoma značajnog mikroelementa za ljudski organizam.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, nedovoljan unos joda predstavlja jedan od globalnih zdravstvenih problema. Manjak joda u organizmu uzrokuje povećanje štitnjače, odnosno oboljenje koje je u široj javnosti poznato kao guša ili struma.

Prikupljeni podaci o kvaliteti soli će biti osnova za izradu strateških dokumenata, znanstvenih i stručnih studija, te davanje odgovarajućih preporuka mjerodavnim tijelima u Bosni i Hercegovini s ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača.

Kopirati
Drag cursor here to close