Nezadovoljni

Propali pregovori s Vladom, rudari stupili u štrajk glađu

Nekoliko stotina članova Sindikata rudara iz sedam rudnika prosvjedovalo je danas ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu, kako bi se nakon propalih pregovora vratili u Zenicu.
Gospodarstvo / Flash | 10. 09. 2019. u 18:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica (RMU), koji su jutros odbili izaći iz Stare jame i Stranjana, te iz jame “Sretno” u rudniku Breza stupili su u štrajk glađu nakon što u Sarajevu nije postignut dogovor s predstavnicima Vlade Federacije BiH i Elektroprivrede BiH.

Nekoliko stotina članova Sindikata rudara iz sedam rudnika prosvjedovalo je danas ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu, kako bi se nakon propalih pregovora vratili u Zenicu.

U rudniku se nalazi gotovo 200 radnika.

Po završetku sastanka s ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem i predstavnicima Elektroprivrede FBiH, predsjednik Sindikata rudara Sinan Husić je rekao kako nije postignuto rješenje koje su radnici očekivali. Prema informacijama kojima on raspolaže, rudari koji su jutros odbili napustiti rudnik neće izaći iz jama, prenosi BHRT.

Video: Rudari počeli štrajk glađu - bez dogovora rudara u Vlade FBiH

Husić je ostao pri stavu da će 13. rujna biti realizirati štrajk u RMU Zenica i Breza.

Sindikat ima pet zahtjeva: deblokadu računa, pronalaženje krivca za postojeće stanje u rudnicima, reorganizaciju, poboljšanje uslova rada i cijene uglja.

Direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević kazao je da će se za rudnik Breza iznaći rješenje dok za Zenicu to nije slučaj.

Resorni ministar Nermin Džindić rekao je da ostaje pri jučerašnjim zaključcima.

Kronologija problema je iznesena na jučerašnjem sastanku ministra s generalnim direktorom JP Elektroprivreda BiH Bajazitom Jašarevićem, direktorom Porezne uprave FBiH Šerifom Isovićem i direktorima brezanskog i zeničkog rudnika.

Video: Rudari pred Vladom FBiH video

“Jučer smo za sat vremena uspjeli dogovoriti kako da riješimo pitanje deblokade rudnika Breza i nastavak funkcioniranja. Zato mi je žao što se danas ponovo dovodi u paket Zenica i Breza. Problem Breze smo riješili, njega ne treba vezivati za Zenicu. Direktor Elektroprivrede je jučer obećao da će iznaći sredstva, putem kreditnog zaduženja, što će do petka biti riješeno”, podsjetio je Džindić te dodao da je Zenica dužna 141 milijuna KM prema Poreznoj upravi, dok je obveza Breze 88 milijuna, što je pola od ukupnog duga rudnika.

Što se tiče Zenice, rekao je, nije bilo rješenja. Nije se mogla zadužiti zato što rudnik od 100 posto prihoda, 96 posto troši na plaće bez poreza i doprinosa. Gračanički rudnik, naprimjer, 33 posto troši na plaće.

Među zaključcima današnjeg sastanka su iznalaženje rješenja u deset dana, kao i plan restrukturiranja Elektroprivrede.

“Vlada FBiH će na prvoj idućoj sjednici, u četvrtak, iznijeti odgovarajući prijedlog mjera”, rekao je Džidić te dodao da je plan za Zenicu da se razmotre opcije sanacije problema, a u roku od 60 dana da se napravi dugoročno rješenje.

Jedan od zaključaka je i moratorij na zapošljavanje u Elektroprivredi, posebno u rudnicima.

Džindić je najavio da će u četvrtak na sjednici Vlade zatražiti hitnu proceduru za zakon o djelomičnom otpisu duga, jer bi pomogao lakše saniranje starih dugova.

Video: Poruke rudara na protestu-Sarajevo 10.09.2019.

Zatražio je smjenu direktora zeničkog rudnika, koji ima 4.500 KM platu, a koji, kako je kazao, nema prijedloga kako riješiti problem.

Kako je danas kazao predsjednik Sindikata rudnika Sinan Husić, odluku o generalnom štrajku zakazanom za 13. rujna Sindikat će realizirati ako kolektivni ugovor ne bude ispoštivan. On je naglasio da će, u tom slučaju, pred Vladom Federacije BiH biti tisuće rudara.

Zahtjevi: kraj pregovaračkog procesa oko kolektivnog ugovora, status rudnika i povoljniji uslovi za rad i život rudara. Rudari su ranije kazali kako očekuju da ih primi premijer i resorni ministar, a ako situacija i nakon sutrašnjeg dana ostane ista 13. rujna rudari Zenice i Breze stupiće u generalni štrajk. Odluka o održavanju prosvjeda donesena je u Brezi na izvanrednom sastanku predsjedništva glavnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH.

Dio rudara odbija izaći iz jama

Prve smjene u Staroj jami i Stranjanima odbijaju izaći iz rudnika dok ne dobiju povratne informacije o toku razgovora u Sarajevu.

Najavu rudara da neće izaći iz jame dok se problem ne riješi treba promatrati kao reakciju na jučerašnju izjavu nadležnog ministra da zeničkom rudniku, odnosno dvama postrojenjima, Staroj jami i Stranjanima, prijeti zatvaranje. To bi značilo zatvaranje rudnika, gašenje 1 500 radnih mjesta i direktno ugrožavanje egzistencije čak 6 000 ljudi koji su vezani za ta radna mjesta.

Pokušaj spašavanja

Federalna Vlada pokušat će spasiti rudnik Breza kreditom, dok je sudbina zeničkog rudnika upitna. To je rezultat jučerašnjeg sastanka resornog ministra, Elektroprivrede i direktora ova dva rudnika.

Za desetak dana, nakon analize, biće održan novi sastanak, kako bi bila donesena konačna odluka za zenički rudnik.

Kopirati
Drag cursor here to close