Uskoro i inspekcija

Šarović: BiH ispunila uvjete za izvoz mesa peradi i jaja u EU

Gospodarstvo / Flash | 17. 02. 2017. u 13:12 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da je Bosna i Hercegovina ispunila sve uvjete za izvoz mesa peradi, prerađevina od tog mesa i jaja u EU.

Nakon sastanka s predstavnicima Udruženja živinara BiH, Šarović je rekao da su na ispunjavanju uvjeta radili u skladu s Akcijskim planom koji je dogovoren s nadležnim institucijama Europske unije.

Dodao je da će prvo biti odabrane bh. kompanije za koje su sigurni da ispunjavaju uvjete, da ne bi ponavljali greške odranije.

''Mi smatramo da je Bosna i Hercegovina spremna i da ispunjava uvjete, a da nije tako ni inspekcija Direktorata za hranu, zdravlje, analize i rizike EU ne bi dolazila u najavljenu inspekciju za koji mjesec, tako da sam apsulutno optimist'', istakao je Šarović.

Pojasnio je da će inspekcija doći do kraja godine nakon čega bismo trebali dobiti dozvolu za izvoz, kao i da trenutnio rade na usuglašavanju točnog datuma.

Naveo je da je u BiH zabilježen samo jedan slučaj bolesti ptičije gripe u okolini Prijedora, i to na imanju, a ne u proizvodnim pogonima te da je to pitanje pod kontrolom.

Predstavnik Udruženja živinara BiH Predrag Miličić kazao je da su se ti proizvođači spremni okušati i na zahtjevnom tržištu EU, te da su na današnjem sastanku dobili uvjeravanja da će i ubuduće imati dobru suradnju u vezi s projektima ovog ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close