EKO GRAS

Sarajevski GRAS bi mogao postati poduzeće budućnosti

Gospodarstvo / Flash | 24. 02. 2017. u 10:38 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O višemilijunskim dugovanjima Županijskog javnog komunalnog poduzeća „Gradski saobraćaj - GRAS“ govori se već godinama, no do danas ništa značajno nije napravljeno da bi se sanirao godinama nagomilavani dug, ali brojne probleme ovog poduzeća mogao bi riješiti projekt nazvan "GRAS za EKO budućnost".

Osmislio ga je i danas prezentirao dvadeset dvogodišnji inženjer automatike i elektronike i član Upravnog odbora Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine Belmin Selimbegović koji je ujedno i pojasnio o kakvim se sve tu dobrobitima radi, ali u osnovi ovog projekta je uvođenje ekoproizvodnje električne energije unutar poduzeća.

Projekt je baziran na ideji iskoristivosti Sunčeve energije s takozvanim solarnim panelima, a cilj, nakon postavljanja panela za šta je potrebno oko godinu dana, bi bio osigurati godišnju zaradu za proizvodnju energije putem obnovljivih izvora energije u iznosu između sedam i osam milijuna KM čime bi se projekt isplatio za oko četiri godine.

"Uvođenjem ovog načina otplatio bi se dug poduzeća, a potom bi se mogla vršiti ulaganja u infrastrukturu" kazao je Selimbegović, dodajući da je ovo izuzetno ekonomski isplativ projekt, posebno ako se tome još pridoda garancija od 20 godina na ovaj projekt.

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić smatra da se šansa treba dati upravo mladim ljudima jer starije generacije ponekad nisu u mogućnosti završiti određene stvari dokraja, a ovaj konkretni projekt višestruko je isplativ za Županiju Sarajevo, iznoseći podatak da bi investicija bila oko 20 milijuna KM.

Hadžibajrić pojašnjava da bi sve bilo završeno bez velikih građevinskih radova, a takav projekt uljepšao bi cijeli grad Sarajevo, dodajući da bi 20 posto energije upotrebljavao GRAS, a višak energije bi se mogao prodavati po tržišnim cijenama obnovljive energije.

Ukoliko bi se osigurao novac za ovaj projekt, što može biti učinjeno udruživanjem sredstava više nivoa vlasti, Sarajevo bi postao prva metropola u regiji s ovakvim konceptom i najveća "gradska" solarna elektrana veličine 35.000 četvornih metara.

Kopirati
Drag cursor here to close