I ptice idu pješice

Sarajevo: Proglašeno stanje “Pripravnost” zbog prezagađenog zraka

Mjere koje treba poduzimati u okviru stanja "Pripravnost" odnose se na to da treba intenzivirati aktivnosti komunalnih poduzeća na čišćenju javnih površina.
Gospodarstvo / Flash | 06. 01. 2019. u 14:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor na osnovu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo i izmjena i dopuna Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo proglasilo je stanje “Pripravnost” povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku (čvrstih čestica – PM10).

''Razlog je činjenica da je mjerenjem na svim automatskim stanicama za monitoring kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo zabilježeno prekoračenje dozvoljenih vrijednosti za PM10 predviđenih za proglašenje prvog stanja  ¨Pripravnosti¨ (50 µg/m3), te da slab snijeg i vjetar, koji se predviđa prema sinoptičkoj prognozi iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, neće dovesti do značajnijeg pada koncentracija'', priopćeno je iz Pre-službe KS.

Mjere koje treba poduzimati u okviru stanja "Pripravnost" odnose se na to da treba intenzivirati aktivnosti komunalnih poduzeća na čišćenju javnih površina.

Mjere podrazumijevaju i poziv pravnim osobama da u zoisnosti od svojih mogućnosti izvrše pomjeranje početka radnog vremena, kako bi se doprinijelo rasterećenju kapaciteta javnog gradskog prijevoza i gradskih prometnica.

Jedna od mjera je i zabrana kretanja automobila (na potezu Baščaršija - Ilidža u oba smjera), čiji benzinski motori imaju normu EURO1 i manju ili dizel motori normu EURO2 i manju, uz pojačane kontrole prometne inspekcije uz asistenciju organa MUP-a, te zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu EURO2 i manju. Ovo se ne odnosi na električna i hibridna vozila, vozila na plin, vozila policije, inspekcije, ministarstva obrane, javnog gradskog prijevoza, javnih komunalnih poduzeća, vozila s diplomatskim tablicama, vozila invalidnih osoba, taxi vozila i vozila hitnih intervencija (civilne zaštite, hitne pomoći, vatrogasaca).

Također, u mjere u okviru stanja "Pripravnost" spada i zabrana prometa za teretna motorna vozila čija je najveća dozvoljena masa viša od 3,5 tona na glavnom gradskom longitudinalnom pravcu na potezu od Baščaršije do Nedžarića s preusmjerenjem prometa na alternativne pravce kretanja.

Tehnička regulacija prometa za vrijeme zabrana vršit će se privremenom prometnom signalizacijom i opremom, znacima i naredbama koje daju ovlaštene policijske osobe MUP-a Kantona Sarajevo. Ovo se ne odnosi na vozila javnog gradskog prijevoza, javnih komunalnih poduzeća, vozila hitnih intervencija i dostavna vozila za prehrambene proizvode. Za vrijeme trajanja zabrane saobraćaja, upravitelji cesta su dužni svaki iz svoje nadležnosti izvršiti postavljanje privremene prometne signalizacije i opreme, uključujući i održavanje iste.

Osim navedenog mjere koje treba poduzimati u okviru stanja "Pripravnost" su: upozorenje da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima i pozivanje, da se u slučaju sumnje, takva nedozvoljena postupanja prijave na Eko-telefon 033/66 00 00 ili telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite 121, radi daljnjeg djelovanja nadležnih inspekcija općina i Kantona, zatim upozorenje da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50 kW koja koriste čvrsta goriva i lož ulja, smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno 2ºC, upozorenje da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 10 MW koja koriste prirodni plin smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno 1ºC, upozorenje stanovništvu da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju zraka.

Također apelira se na vozače na racionalno i odgovorno korištenja privatnih automobila, pojačan inspekcijski nadzor nad gradilištima, da rizične grupe stanovništva smanje kretanja, a tu je i upozorenje osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo, da djeca ne borave na otvorenom prostoru izvan zgrade škole za vrijeme velikih i malih odmora, kao i da se časovi tjelesnog odgoja ne odvijaju u dvorištu škole i zabranjuje se bilo kakvo loženje vatre na otvorenom prostoru.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te obavještavati građane o svim eventualnim promjenama, navode iz Pres-službe KS.

Kopirati
Drag cursor here to close