Promocija Trebinja

"Salon žilavke" u Trebinju okupio rekordan broj proizvođača vina i hrane

Ova manifestacija je bila prilika da se gosti upoznaju sa i probaju vrhunske proizvode od sira, pršuta i maslina, a sve u cilju promocije Trebinja i Hercegovine kao turističke destinacije.
Gospodarstvo / Flash | 18. 08. 2021. u 15:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Trebinju je sinoć održan peti „Salon žilavke 2021“. Događaju je prisustvovao veliki broj zvanica, među kojima su bili glumci, osobe iz kulturnog i javnog života, novinari, somelijeri, enolozi, a sve uz podršku i partnerstvo USAID.

Osim žilavke od mnogobrojnih proizvođača vina i zaštitnog znaka Hercegovine, ova manifestacija je bila prilika da se gosti upoznaju sa i probaju vrhunske proizvode od sira, pršuta i maslina, a sve u cilju promocije Trebinja i Hercegovine kao turističke destinacije.

Foto: Bljesak.info / "Salon žilavke" u Trebinju okupio rekordan broj proizvođača vina i hrane

Filmska, televizijska i pozorišna glumica iz Trebinja Nataša Ninković službeno je otvorila ovu vinsku noć kojoj su prethodila dva dana obilaska vinske ceste Hercegovine od Ljubuškog do Trebinja.

''Sretna sam što je žilavka cijele Hercegovine prepoznatljiva svuda, a posebno me raduje činjenica što spaja ljude i ruši sve barijere i potire razlike i to je čini blagoslovenom – rekla je Ninković.

Zahvaljujući Vinariji Vukoje i njenom vlasniku Radovanu Vukoji, ovaj jedinstveni Salon žilavke za kratko vrijeme je izrastao u događaj koji privlači pažnju ljubitelja vina i vrhunske gastronomije u čitavoj regiji, ali i šire.

Foto: Bljesak.info / "Salon žilavke" u Trebinju okupio rekordan broj proizvođača vina i hrane

''Ukupno je s gastro dijelom bilo 45 proizvođača, a bilo je više od 100 etiketa Žilavke od 25 proizvođača. To dovoljno govori koliko su ljudi koji rade ovdje na zemlji uporni da naprave rezultat i da naprave plodove, najbolje iz kamena. A to nije lako. Takva je naša žilavka, žilava da ostane na kamenu i da energiju svima koji dođu u Hercegovinu. Ona je simbol Hercegovine i svih gradova u ovoj regiji jedina sorta koja veže ljude na ovom području. Zajedno sa žilavkom sve ide u jednom kontinuitetu dobro, a žilavka je lokomotiva našeg gospodarstva”, kazao je Vukoje.

Foto: Bljesak.info / "Salon žilavke" u Trebinju okupio rekordan broj proizvođača vina i hrane

Otvaranju Salona žilavke prisustvovali su i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i njegov zamjenik Dražen Bošković. Među zvanicama su bili i brojni poznati ugostitelji iz cijele BiH. Stefan Jovančić, vlasnik restorana Toplik u Istočnom Sarajevu, imao je samo riječi hvale za ovaj jedinstveni događaj.

Foto: Bljesak.info / "Salon žilavke" u Trebinju okupio rekordan broj proizvođača vina i hrane

''Bosni i Hercegovini treba više ovakvih događaja kako bi se ljudima što više približila vinska kultura. Ovdje su zvanice iz cijele regije i to potvrđuje da je Salon žilavke prešao državne granice. Misli globalno, a pij i jedi lokalno. Mi imamo vrhunska vina na kojima nam zavide širom svijeta'', naglasio je Jovančić.

Kopirati
Drag cursor here to close