Na marginama summita G20

SAD, Kanada i Meksiko potpisali sporazum o slobodnoj trgovini

Zastupnici u sve tri zemlje sada moraju ratificirati sporazum.
Gospodarstvo / Flash | 30. 11. 2018. u 17:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump u petak se pridružio čelnicima Meksika i Kanade u potpisivanju revidiranog sporazuma o trgovini u Sjevernoj Americi.

Trump se sastao s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom i odlazećim meksičkim prdesjednikom Enrique Pena Nietom na marginama današnjeg summita Grupe 20 vodećih ekonomija svijeta u Buenos Airesu.

Revidirani sporazum, koji Trump naziva Američko-meksičko-kanadskim sporazumom, zamjenit će Sporazum o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (NAFTA). Trump se dugo žalio na NAFTA-u, tvrdeći da bi novi sporazum "zauvijek promjenio trgovinski pejsaž".

Zastupnici u sve tri zemlje sada moraju ratificirati sporazum.

To bi se moglo pokazati teškim zadatkom u Sjedinjenim Državama, posebno sada kada će Demokrati preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom u siječnju. Demokrati i njihovi saveznici u vladi već su tražili promjene u trgovini.

Kanadski premijer Trudeau pozvao je Trumpa da ukine tarife na čelik i aluminij.

Bilo je riječi da bi Trump mogao izbjeći ukidanje tarifa. On je, međutim, istaknuo da su tarife velika prepreka ekonomijama obadvije zemlje. Dodao je da SAD i Kanada trebaju zajednički raditi na ukidanju trgovinskih barijera.

Trump je razbjesnio Kanadu i ostale američke saveznike objavljujući da su uvozni čelik i aluminij prijetnja po američku nacionalnu sigurnost i stoga su legitimna meta američkih kaznenih mjera.

Trudeau je izjavio da je novi trgovinski sporazum veliki korak za kanadsku ekonomiju, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close