prešano ulje

S hrvatskog tržišta povlači se ulje od sjemena konoplje

Gospodarstvo / Flash | 12. 05. 2016. u 11:02 K.K.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je priopćilo da se s hrvatskog tržišta povlači ekološko hladno prešano ulje od sjemena konoplje od pola litre, s rokom uporabe do lipnja 2017., a proizvedeno u Rumunjskoj.

Putem EU RASFF sustava Ministarstvo je zaprimilo je obavijest o nalazu policikličkih aromatskih ugljikovodika u ekološkom hladno prešanom ulju od sjemena konoplje (500 ml) proizvedenog u Rumunjskoj za tvrtku Sun & Seed Ltd. iz Velike Britanije, oznake serije L4685 Batch 0003, koji puni Suncokret d.o.o. iz Srbije.

Dio tog proizvoda stavljen je preko tri hrvatske tvrtke putem internetske prodaje i na hrvatsko tržište, navodi se u priopćenju. Analizom proizvoda utvrđeno je da proizvod nije siguran za prehranu ljudi, budući da sadrži policikličke aromatske ugljikovodike u koncentracijama koje prelaze granične vrijednosti definirane Uredbom Europske komisije 1881/2006.

Prema obavijesti zaprimljenoj od Uprave za unaprjeđenje zdravlja Ministarstva zdravlja, subjekti u poslovanju sa hranom koji su prodavali taj proizvod na području Hrvatske pokrenuli su opoziv tog proizvoda.

Kopirati
Drag cursor here to close