Zabrinjavajuće

Ruski arsenal kojeg se i Amerikanci boje

Gospodarstvo / Flash | 31. 01. 2017. u 10:44 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

List podsjeća kako Rusija ima četvrti po veličini u svijetu vojni budžet u iznosu od 66,4 milijarde dolara, odmah nakon Sjedinjenih Država koje su 2015. u vojne svrhe potrošile 596 milijardi dolara, Kine s vojnim proračunom od 215 milijardi dolara te Saudijske Arabije s proračunom od 84,2 milijarde dolara.

Prvi na popisu najubojitijeg ruskog oružja našao se protuzračni sustav S-400 koji koristi tri različita tipa projektila, iznimno dugodometne 40N6, dugodometne 48N6 i srednjodometne 9M96. S-400 može hvatati mete koje se kreću brzinom do 4.800 metara po sekundi, i to na udaljenosti od tri do 250 kilometara. Odjednom može uhvatiti i 300 meta te poslati do 72 projektila.



Po ubojitosti odmah nakon protuzračnog sustava nalazi se podmornica Novorosijsk klase Kilo čiji je rad motora tiši od samog mora, što znači da je podmornica praktički nevidljiva za NATO-ove radare. Podmornica raspolaže raketama i torpedima nove generacije, a sposobna je potopiti cijelu skupinu ratnih brodova i podmornica te uništavati obalne objekte.



Odmah potom slijedi i nadzvučni teški bombarder Tu-160 s promjenjivom geometrijom krila dizajniran u bivšem SSSR-u koji je ujedno i najteži borbeni zrakoplov ikad napravljen. Sličan američkom B-1 Lancer, ruski bombarder je složeniji, dvostruko brži i može ponijeti više korisnog tereta.



Neprimijećen nije ostao ni helikopter Mi-28 N. Radi se, naime, o jurišno-izviđačkom protuoklopnom helikopteru koji podjednako obavlja dnevne i noćne misije u različitim vremenskim uvjetima, a posade mu tepaju da je leteći tenk zbog iznimne oklopne zaštite koja štiti posadu.



Tu je i raketni sustav Pancir S koji je zbog mješovite raketno-topničke konfiguracije učinkovitiji u odnosu na svoje, ili samo topničke ili samo raketne PZO konkurente. Proizvođač navodi kako je zbog višespektralnog radarskog i optičkog sustava koji radi na decimetarskom, centimetarskom, milimetarskom i infracrvenom (toplinskom) valnom području, Pancir gotovo potpuno otporan na ometanje.



Na popisu su i interkontinentalna raketa RS-24 Jars te visokoprecizni raketni kompleks RS-28 Sarmat, piše Tportal.

 

Kopirati
Drag cursor here to close