Nakon obaranja aviona

Rusija pristala na ukidanje preostalih trgovinskih sankcija Turskoj

Gospodarstvo / Flash | 22. 05. 2017. u 14:28 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je pristala u ponedjeljak ukinuti preostale trgovinske sankcije Turskoj uvedene nakon turskog obaranja ruskog borbenog aviona iznad sirijske granice u 2015.

Državna novinska agencija Anadolija je javila da je sporazum o toj temi potpisan na marginama summita čelnika crnomorske regije u Istanbulu između zamjenika turskog premijera Mehmeta Simseka i njegovog ruskog kolege Arkadija Dvorkoviča.

Agencija navodi da je dokument važan korak ka normalizaciji ekonomskih odnosa i pojačanju obima trgovinske razmjene.

Ruska vlada potvrdila je u priopćenju da je dokument o "ukidanju bilateralnih trgovinskih restrikcija" potpisan u nazočnosti turskog premijera Binali Yildirima i ruskog premijera Dmitrija Medvedeva.

Nije bilo nikakvih trenutnih detalja o sadržaju dokumenta, ali se očekuje da on ponovo omogući uvoz paradajza u Rusiju, ključnog turskog poljoprivrednog proizvoda.

Obaranje ruskog aviona 24. studenog 2015. dovelo je do krize bez predsedana u odnosima dvije zemlje i izazvalo je Rusiju da uvede brojne sankcije protiv Ankare.

One su uključivale zabranu ruskih turističkih paketa za Tursku, uništavajući turističku sezonu na jugu zemlje u 2016. godini. I ta zabrana je ukinuta.

Nakon sporazuma o pomirenju postignutog prošlog ljeta, odnosi dvije zemlje rapidno su se poboljšali i dvije strane zajednički rade na okončanju sirijskog sukoba, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close