Čekanje

Bh. riba i dalje ne pliva do Rusije

"Mi smo već otvorili nova tržišta kao što su Slovenija, Švajcarska, a nadamo se da ćemo imati priliku da izvozimo u Njemačku", ističe Tepić.
Gospodarstvo / Flash | 10. 04. 2021. u 12:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je ranije najavljivano da bi izvoz ribe iz BiH na rusko tržište trebalo da krene početkom godine, to se još nije dogodilo i nije poznat datum kada će se bh. riba naći na policama marketa u Ruskoj Federacije.

Naime, Zoran Tepić, direktor firme "Tropik ribarstvo - Ribnjak Janj", koja je ujedno i jedino poduzeće iz BiH koje je nominirano za izvoz u Rusku Federaciju, kazao je da je Ured za veterinarstvo BiH uradio sve što treba i sve što je u njihovom domenu.

"Mi kao gospodarstvenici smo aplicirali i ono što je najbitnije jeste da smo u prošloj godini izvršili adaptaciju i rekonstrukciju, jednu veliku investiciju, da bismo mogli zadovoljiti stroge uvjete kako europske, a pogotovo Ruske Federacije", kazao je Tepić.

Pročitajte još

Ističe da je ostao nedorečen stav Ruske Federacije, odnosno, kako kaže Tepić, da li će dodijeliti Uredu za veterinarstvo BiH nadležnost da predloži kandidata koji je jedini apliciran, a bez dodatnog audita.

"Ili će to uraditi Ruska Federacija, što znači da neće prepustiti našoj državi da to uradi i da će oni doći na audit, kako državnih organa, tako i nas gospodarstvenika, u cilju ispunjavanja svih uvjeta. Ovo je jako bitna odluka Rusije, jer na osnovu toga znamo koji su nam sljedeći koraci", ističe Tepić i dodaje da u svakom slučaju oni nisu ti koji mogu ubrzati čitav proces.

Kako kaže, ono sto je optimistično za industriju ribe jeste da je u prvom kvartalu ove godine već primjetan izvoz i da se takav trend očekuju i u narednom periodu.

"Mi smo već otvorili nova tržišta kao što su Slovenija, Švajcarska, a nadamo se da ćemo imati priliku da izvozimo u Njemačku", ističe Tepić.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kažu da se čeka na odgovor nadležnog tijela Ruske Federacije o daljim koracima po pitanju izvoza na rusko tržište.

Naime, kako ističu iz ovog ministarstva za "Nezavisne", Ured za veterinarstvo BiH informirao je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da je "Tropik ribarstvo - Ribnjak Janj", u skladu sa zahtjevima nadležnog tijela Ruske Federacije, pripremilo odgovore koje je dužano kao izvozni objekt dostaviti za procjenu odobrenja izvoza od strane nadležnog tijela Ruske Federacije.

"Ured za veterinarstvo BiH je, po zaprimanju navedenih odgovora od strane 'Ribnjaka Janj', 29. siječnja ove godine odgovore proslijedila nadležnom tijelu Ruske Federacije. Trenutno se čeka na odgovor nadležnog tijela Ruske Federacije o daljim koracima po pitanju izvoza na rusko tržište", ističu iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kako kažu, kada je u pitanju nominiranje poduzeća za izvoz na rusko tržište, trenutno nijedan drugi odobreni objekt nije uputio takav zahtjev prema Uredu za veterinarstvo BiH.

"Međutim, svaki odobreni objekt ima pravo da uputi zahtjev na osnovu kojeg će Ured da započne proceduru prema nadležnom tijelu Ruske Federacije", dodaju iz ovog ministarstva.

Ističu da je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, tijekom nedavne radne posjete Trebinju obišao kompaniju "Butreks ribarstvo" i informirao njeno rukovodstvo o mogućnosti izvoza na rusko tržište.

"Predstavnici ove kompanije izrazili su zainteresiranost za izvoz svojih proizvoda u Rusku Federaciju, te je dogovoreno da se u narednom periodu obrate sa zahtjevom Uredu za veterinarstvo BiH, koja će započeti potrebne procedure prema ruskoj strani", zaključili su iz Ministarstva, pišu Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close