Elektronska baza

Rusi na dnevnoj bazi kontroliraju voće i povrće koje dolazi iz BiH

Gospodarstvo / Flash | 01. 11. 2016. u 13:12 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Odjela za makroekonomski sustav Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Momir Tošić izjavio je da je novim pravilima u odnosu na raniji način trgovine voćem i povrćem s Ruskom Federacijom definirano nekoliko novina koje se, u prvom redu, odnose na uspostavu elektronske baze podataka isporuka bh. voća i povrća, a koja će služiti za kontrolu na dnevnoj osnovi.

Tošić je danas na konferenciji za novinare u VTKBiH kazao da su posljednja tri mjeseca ove godine obilježile značajne aktivnosti Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, posebno kada je riječ o izvozu voća i povrća u Rusku Federaciju.

Poznato je da smo u određenom razdoblju imali zastoj u tom izvozu koji je utjecao na naše proizvođače i izvoznike, ali je to pitanje riješeno. Ukidanjem zabrane izvoza u Rusiju umanjit će se štete voćarima i povrtlarima.

''Također, uspostavit ćemo registar izvoznika iz BiH, ali i registar poljoprivrednika koji je veoma važan kada je riječ o našim proizvođačima koji će i u budućnosti imati uvjete za izvoz na ovo vrlo značajno rusko tržište'', kazao je Tošić.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo iz Bruxellesa da meso u Tursku može izvoziti putevima preko Europske unije, što će značajno smanjiti troškove transporta.

''Pošto je Bruxelles dao dozvolu sada očekujemo da u izravnim razgovorima sa predstavnicima Bugarske, kao članice EU, osiguramo i to. Poznato je da su uvoznici našeg mesa, koji su dosad transportirali tu robu avioprevozom, plaćali mnogo veću cijenu. U situaciji kada to bude odobreno, a mislimo da će to biti početkom 2017. godine, naši poljoprivredni proizvođači i izvoznici mesa, imat će mnogo povoljnije uvjete'', dodao je Tošić.

Prema podacima VTKBiH, za devet mjeseci ove godine obujam razmjene sa Turskom iznosio je 692,70 milijuna KM. Agroindustrijski proizvode najviše izvozimo u Tursku, dok kod uvoza dominiraju proizvodi tekstilne industrije.

Kopirati
Drag cursor here to close