Ratne ruševine

Koga čekaju ratne ruševine u Mostaru?

Samo u užoj gradskoj jezgri 20 objekata čeka na svoju obnovu. U lošem su stanju i mogu biti svakodnevna prijetnja stanovništvu zbog obrušavanja.
Gospodarstvo / Flash | 19. 01. 2021. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neslavnu titulu grada s najviše ruševina zaostalih iz ratnog vremena, već četvrtinu vijeka, nosi Grad Mostar. Samo u užoj gradskoj jezgri 20 objekata čeka na svoju obnovu. U lošem su stanju i mogu biti svakodnevna prijetnja stanovništvu zbog obrušavanja.

Neki ožiljci još nisu zacijelili i oni su vidljivi. I to u središtu grada. Stare i neobnovljene ruševine već više od 25 godina odvlače poglede građana, a privlače pažnju turista. Mogli bi ih zamijeniti novi funkcionalni objekti, ali našim sugovornicima to izgleda kao nestvarna priča, piše BHRT.

''Ne izgleda uopće lijepo. Kad netko po prvi put dođe u grad ne ostavljamo lijepu sliku''.

''Ovo je izrazito ružno. Mislim da se puno toga gradi i renovira i da bi se moglo uložiti u ovakve građevine''

A prema izvješću Odjela za urbanizam i graditeljstvo za obnovu oštećenih i uništenih objekata u Mostaru potrebno je skoro 20 milijuna maraka. No, postavlja se pitanje čiji je to zadatak. Iz gradske administracije su nam kazali da grad kao jedinica lokalne samouprave nije nositelj aktivnosti obnove porušenog stambenog fonda.

''Prije svega to je zadaća resornih ministarstava od županijske preko federalne do državne razine. Podsjećamo da je Grad Mostar samo 2008. godine pripremio i organizirao veliki projekt obnove 26 stambenih kolektivnih objekata sa 250 stanova, te Glazbene škole, a čija je ukupna vrijednost 12,5 milijuna KM. Gradska uprava Mostara također je izradila i kompletnu projektnu dokumentaciju za sve zgrade, što je koštalo više od dva milijuna KM'', kažu iz Gradske uprave Mostara.

O ovom dugogodišnjem gradskom problemu odgovor s viših razina vlasti još nismo dobili. Što se čeka i zašto ovo pitanje toliko godina nije riješeno nejasno je i nekadašnjim stanovnicima sada porušenih objekata, a jedna od njih je i Nataša Jekić.

''Evo i dan danas, skoro 29 godina zgrada je srušena i nažalost u 21. vijeku ja imam status raseljenog lica. Emotivno s jedne strane, s druge strane opće ruglo grada Mostara i opasnost za sve kada pogledate'', objasnila je Jekić.

Građani od nove gradske vlasti očekuju da ratne rane na licu grada konačno postanu povijest. S obzirom na to da izborni proces još traje, a sa sigurnošću ne znamo kada će biti uspostavljena nova vlast, mnogi se s pravom pribojavaju da će na uređenje grad i njegove ruševine i dalje čekati.

Kopirati
Drag cursor here to close