Rješenje

RTV-pretplata bliže računima za kablovsku televiziju

Gospodarstvo / Flash | 13. 06. 2016. u 13:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Povjerenstva za promet i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine s pet glasova "za" i tri glasa "protiv" podržali su na današnjoj sjednici principe Prijedloga zakona o javnom radiotelevizijskom sustavu.

Ovo zakonsko rješenje predložili su klubovi zastupnika SDA i SBB-a zbog potrebe, kako su danas kazali predlagači, da se pitanje trajnog i održivog financiranja sustavno riješi.

Naime, javni RTV emiteri u BiH do 30. lipnja mogu naplaćivati RTV-pretplatu putem telekom operatera, a potom će se ponovo naći u situaciji da neće moći prikupljati pretplatu.

330.000 domaćinstava koristi kablovsku televiziju

Zastupnici Mirsad Đonlagić (SBB) i Amir Fazlić (SDA) na današnjoj sjednici Povjerenstva su kazali da su spremni uvažiti amandmane koji bi popravili tekst ovog zakona zbog čega su i predložili da se zakon razmatra u redovnom zakonodavnom postupku.

Predloženo rješenje predviđa i uvođenje naplate RTV-pretplate putem kablovskih operatera zbog čega je i predloženo da Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) dostavi informaciju o broju kablovskih emitera.

Fazlić je kazao da raspolaže podacima koji govore o tome da u BiH ima 330.000 domaćinstava koja koriste kablovsku televiziju.

Zakon predviđa uspostavljanje fondova te je rečeno da će se javni RTV servisi primarno financirati prihodima od RTV-pristojbi ili sredstvima koje prikupe fondovi koje mogu osnovati entiteti, odnosno Brčko Distrikt BiH, ali članovi Povjerenstva danas su ocijenili da taj segment nije dovoljno razrađen te da ostaje nejasno što će biti ukoliko se fondovi ne uspostave.

Članovi Povjerenstva Hanka Vajzović (DF) i Mirsad Mešić (SDP) podržali su principe ovog zakona ističući da će biti vremena da se odredbe zakona poboljšaju u amandmanskoj fazi.

Tko je odgovoran?

Iako su se svi članovi Povjerenstva složili da se javni RTV-sustavi nalaze u teškoj situaciji te da je vrijeme da se pitanje naplate RTV-pretplate riješi, Jovan Vukovljak (DNS) naglasio je da ovo zakonsko rješenje neće podržati sve dok se o njemu ne usuglase nadležno ministarstvo iz Republike Srpske i Radiotelevizija tog entiteta (RTRS).

Predsjedatelj Povjerenstva Momčilo Novaković (PDS-NDP) nije podržao zakon, ali je mišljenja da je važno da pojedini članovi zakona prežive kako bi se nastavila naplata pretplate po sadašnjem principu i ne bi ugrozilo emitiranje programa.

Zastupnički dom ranije je tražio od Vijeća ministara da formira interresornu radnu grupu koja bi se bavila samo ovim pitanjem, a ministar komunikacija i prometa Ismir Jusko kazao je da još nisu dostavljena imena osoba koje bi činile tu grupu.

Član Povjerenstva Nikola Lovrinović (HDZ) smatra da je došlo vrijeme da se utvrdi tko je odgovoran za stanje u javnom RTV sustavu, dodajući da sadašnji zakon nudi rješenja kako bi financiranje bilo stabilno.

Postojeći zakon na snazi je od 2005. godine, a u godinama koje su uslijedile pokazala se njegova manjkavost zbog čega i Jusko smatra da je izmjena zakona način za pronalazak trajnog rješenja.

Istodobno, Samostalni sindikat radnika u BHRT-u i Savez samostalnih sindikata BiH traže od Parlamentarne skupštine BiH da usvoji Zakon o izmjenama Zakona o Javnom RTV sustavu, kako bi se osiguralo stabilno financiranje Javnog servisa BiH.

Četiri principa

Iz sindikata su podsjetili da je BiH podnijela aplikaciju za članstvo u EU, a da Amsterdamski protokoli iz 1997. godine, koji predstavljaju jedan od elemenata pravne stečevine Europske unije, preporučuju četiri principa na kojima će se zasnivati budućnost Javnih RTV servisa: stabilnost, neovisnost, proporcionalnost i transparentnost.

S obzirom da Bosna i Hercegovina trenutno čeka odgovor na aplikaciju za članstvo u EU, navodi se u pismu, bilo bi krajnje nerazumljivo i neprihvatljivo da, samo nekoliko mjeseci nakon podnošenja aplikacije, naša zemlja pravi korak unazad i dozvoli nestanak jednog od stubova njene samostalnosti.

''Ukoliko članovi Parlamenta BiH, zastupnici naroda i njihovi delegati ne ispune ovaj zahtjev, odnosno ne usvoje izmjene Zakona o Javnom RTV sustavu u pitanje će biti dovedena opstojnost BHRT, ali i egzistencija svih uposlenika i njihovih obitelji. Samostalni sindikat radnika će u tom slučaju poduzeti sve zakonski dozvoljene mjere s ciljem zaštite radnika BHRT, odnosno svojih članova'', stoji u pismu.

Kopirati
Drag cursor here to close