Manja proizvodnja

RS kupuje struju

Gospodarstvo / Flash | 14. 07. 2017. u 17:06 Sa.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republika Srpska kupuje struju, jer su Rudnik i Termoelektrana (RiTE) "Ugljevik" u tromjesečnom remontu, a ove godine na manju proizvodnju električne energije utjecala je i nepovoljna hidrološka situacija, rekao je entitetski ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

Tijekom obilaska RITE "Ugljevik" rekao da je to poduzeće od 1. srpnja izvan pogona zbog kapitalnog remonta koji se, kaže, izvodi prvi put nakon 2010. godine.

''Za vrijeme kapitalnog remonta uglavnom se događa da se električna energija mora nabavljati izvana, a ove godine je zbog smanjenih padavina krajnje nepovoljna i hidrološka situacija na rijekama Drina i Trebišnjica na kojima je zasnovana proizvodnja struje u RS-u'', rekao je Đokić u izjavi novinarima, ističući da će i to u konačnom zbiru utjecati na manje količine električne energije koje će se proizvoditi u RS-u, u ovom razdoblju godine.

Generalni direktor RiTE Ugljevik Đorđe Popović je rekao da je to poduzeće u prvih šest mjeseci ove godine s 37,5 posto sudjelovalo u ukupnoj proizvodnji električne energije, što, kaže, nije lako nadomjestiti.

''Da je bilo kada RiTE 'Ugljevik' isključen s mreže to bi bilo veliki udar na energetski sustav RS'', dodao je Popović.

Nakon kapitalnog remonta u ovom poduzeću će biti izvršena i ugradnja elektriofiltera, što je investicija vrijedna 20 milijuna KM, kao i radovi na odsumporavanju, što je projekt vrijedan 80 milijuna eura koji se izvodi sa japanskom kompanijom, a Vlada Japana dala je i kredit za realizaciju ovog procesa.

Kopirati
Drag cursor here to close