Zrak

RS i Srbija preuzele teslićku tvrtku za proizvodnju naoružanja i vojne opreme

Gospodarstvo / Flash | 29. 01. 2017. u 12:49 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o davanju suglasnosti gospodarskom društvu „Zrak-DKS" d.o.o. Teslić za obavljanje proizvodnje i remonta naoružanja i vojne opreme.

Vlasnici ovog novoosnovanog poduzeća su država Srbija s 51 posto i Republika Srpska sa 49 posto kapitala.

„Zrak-DKS" d.o.o. Teslić je nastao reorganizacijom gospodarskog društva „Zrak" a.d. Teslić u stečaju i jedno je od rijetkih koje nije otišlo u likvidaciju.

Na osnovu Rješenja Okružnog gospodarskog suda u Doboju potvrđen je plan reorganizacije stečajnog dužnika „Zrak" a.d. Teslić i utvrđeni osnivači, prijenos cjelokupne imovine stečajnog dužnika na novoosnovano društvo, kao i prijenos svih obaveza po osnovu važećih ugovora za isporuku roba i usluga po pribavljanju potrebnih dozvola i suglasnosti, tvrde iz entitetske vlade.

Planom reorganizacije „Zraka“ predviđeno je da tvrtka „Direkcija KS“ iz Beograda, koja je u stopostotnom državnom vlasništvu, uloži oko milijun KM čime postaje vlasnik 51 posto novooformiranog poduzeća, dok će fondovi u RS i Porezna uprava svoja potraživanja od „Zraka“ pretvoriti u kapital tako da će RS imati 49 posto vlasništva.

Gospodarsko društvo „Zrak - DKS" d.o.o. Teslić nastavlja djelatnost gospodarskog društva „Zrak" a.d. Teslić i bavit će se proizvodnjom i prometom naoružanja i vojne oprema, najvećim dijelom za ino-kupce, naveli su u Vladi RS-a, koja je na posljednjoj sjednici dala suglasnost gospodarskom društvu „Zrak-DKS" d.o.o. Teslić za obavljanje proizvodnje i remonta naoružanja i vojne opreme.

U planu je proizvodnja optičke, optomehaničke i optoelektronske opreme i sustava za promatranje, nišanjenje i upravljanje vatrom na oruđima i sredstvima svih kalibara.

Također, iz Vlade RS-a tvrde da ovo novoosnovano poduzeće planira i širenje palete proizvoda, kao i zapošljavanje oko trideset radnika.

U nekada uspješnom „Zraku” iz Teslića otvoren je stečaj u studenom 2013. godine, kada su blokirani računi poduzeća zbog dugova, a radnicima nije bilo isplaćeno 17 plaća.

Kopirati
Drag cursor here to close