Financijske dubioze

Revizija pokazala: BHRT dužan više od 30 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 24. 04. 2017. u 13:56 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U financijskim izvještajima BHRT-a iskazan je gubitak u iznosu od 5.275.913 KM. Ukupne obaveze na 31. prosinac 2015. godine iznose 30.806.282 KM, od čega se iznos od 26.582.746 KM odnosi na kratkoročne obaveze'', navodi se u Izvještaju o provedenoj financijskoj reviziji BHRT-a za 2015. godinu.

Na navedene financijske pokazatelje poseban utjecaj ima nepostojanje učinkovitog načina prikupljanja RTV takse, koji bi trebao biti usvojen od nadležnih institucija. Navedeno (uz ostala pitanja) ukazuje na postojanje značajne neizvjesnosti, koja stvara značajnu sumnju u sposobnost BHRT-a da nastavi s vremenski neograničenim poslovanjem.

''Skrećemo pažnju na bilješke uz financijske izvještaje vezano za sudske sporove. Na dan 31.12. 2015. godine, protiv BHRT-a su postojali podneseni tužbeni zahtjevi radi neblagovremenog izmirenja obaveza, koji mogu rezultirati u značajnim iznosima zateznih kamata'', navodi se dalje u Izvještaju.

Pored navedenog, BHRT je tuženik u tužbi za navodno kršenje autorskih prava. Postupak je u tijeku i nemoguće je predvidjeti ishod spora. Tijekom proteklog razdoblja, BHRT je utužio entitetske emitere za neizvršene obaveze (RTV taksa, izvršene usluge i refundacije), a kako je bilo i protutužbenih zahtjeva to su zbog ekonomičnosti svi postupci pred Sudom BiH objedinjeni, te nakon objedinjenja nastavljeni.

Neriješeno je i pitanje vlasništva nad imovinom BHRT-a.

''U poslovnim knjigama BHRT-a kao građevinski objekti iskazani su i objekti za koje BHRT ne posjeduje dokaze o vlasništvu'', kaže se dalje u izvještaju.

Zanimljivo je da se u Izvještaju naovido i ''iako je Zakonom o javnom RTV sustavu, koji je usvojen u prosincu 2005. godine, propisano da će se u roku od 60 dana nakon usvajanja Zakona registrirati Korporacija, to nije učinjeno. Kako Korporacija nije uspostavljena, to je generiralo niz poteškoća u funkcioniranju javnog RTV servisa u cjelini sa posebnim i najznačajnijim utjecajem na normalno i efikasno funkcioniranje BHRT-a''.

Kopirati
Drag cursor here to close