Dodjela grantova

REDAH podržava zapošljavanje u Hercegovini

Gospodarstvo / Flash | 29. 03. 2017. u 10:00 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

REDAH je uspješno aplicirao na poziv za dodjelu grantova u sklopu projekta “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini” (LEP) kojeg financira EU, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), s projektom: Uspostava centra za obuku i prekvalifikaciju Čapljina.

Osnovni cilj projekta je doprinos smanjenju nezaposlenosti, razvoju ljudskih resursa i poboljšanju tržišta rada na području Općine Čapljina i regije Hercegovina kroz prekvalifikacije i obuke u sektoru turizma.

REDAH će provoditi projekt kao vodeći partner u suradnji sa partnerima: Služba za zapošljavanje HNŽ/K, općina Čapljina, srednja škola Čapljina, Bizz Solutions d.o.o. Čapljina, Turistički klaster Hercegovina i Turistička zajednica HNK/Ž.

Dodjela certifikata o grantovima u sklopu projekta “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini” (LEP) kojeg financira EU održana je 27. ožujka 2017. u prostorijama Izaslanstva EU.

Grantove u ukupnom iznosu od 3 milijuna eura dobilo je 15 novoosnovanih lokalnih partnerstava za zapošljavanje koja će u naredne dvije godine biti odgovorna za povećavanje zaposlenosti putem prekvalifikacije skoro 2.000 osoba u 22 općine, stvaranje najmanje 620 novih radnih mjesta, te za reformu tržišta rada u njihovim zajednicama.

Govoreći o podršci Europske unije u stvaranju novih radnih mjesta i boljih uvjeta za život za građane Bosne i Hercegovine, veleposlanik Wigemark naglasio je vezu između ekonomskog razvoja i političke stabilnosti.

“Europska unija kontinuirano podržava ekonomski razvoj i zapošljavanje u Bosni i Hercegovini kako bi doprinijela podizanju životnog standarda i blagostanja svih njenih građana i projekt lokalnih partnerstava za zapošljavanje je dio te podrške. Aktivnosti koje će se provoditi u sklopu projekata kojima smo danas dodijelili grantove će također doprinijeti ostvarivanju ciljeva iz reformske agende vezanih za poboljšanje poslovnog okruženja i ekonomske konkurentnosti.
Te aktivnosti se fokusiraju na razvoj poljoprivrede, predadu metala, drveta, tekstila i kože, cjeloživotno učenje i razvoj poduzetništva, informacijske tehnologije i turizam. Kako su svi ovi sektori usmjereni ka izvozu, te su u usponu, oni mogu predstavljati veliki potencijal za budući ekonomski razvoj i posljedično povećanje zapošljavanja,“ rekao je veleposlanik Wigemark.
Međunarodna organizacija rada (ILO) provodi projekt i savjetovat će i pružat će podršku lokalnim partnerstvima tijekom cijelog projekta. ILO će partnerstvima pružiti svoju ekspertizu u vođenju reforme tržišta rada kao i osmofaznu tehničku podršku u uspostavljanju održivih i partnerstvom vođenih lokalnih okvira za zapošljavanje i u provođenju aktivnih mjera na tržištu rada.

“Koncept lokalnih partnerstava za zapošljavanje kao uspješno rješenje se u Europskoj uniji počeo provoditi još 1997. Njegova primjena u Bosni i Hercegovini će pomoći lokalnim akterima da efektivno koriste lokalne resurse, vode lokalno zapošljavanje i da osiguraju da se što većem broju ljudi osigura pristup dostojanstvenim poslovima i uvjetima za rad. Održiva lokalna partnerstva su od ključne važnosti za postizanje visoke zaposlenosti i zapošljavanje i 15 partnerstava koja mi sada podržavamo će moći nastaviti svoje aktivnosti i nakon okončanja ovog projekta,“ rekao je Antonio Graziosi, direktor ILO tima za dostojanstven rad i ureda za Centralnu i Istočnu Europu lociranog u Budimpešti.

Europska unija osigurala je 4 milijuna eura za LEP projekt, kojeg provodi ILO. Projekt je dio 19 milijuna vrijednog EU Programa za lokalni razvoj i zapošljavanje kojeg provode UNDP, GIZ i ILO, priopćio je Redah.

Kopirati
Drag cursor here to close