Što se baca i gdje?

Reagiranje iz Komosa: Razvijene zemlje nisu čiste jer njihovi komunalci bolje metu

Ističu kako se ''trava, zemlja, korov i slično ne smatra kućnim otpadom i ne smije odlagati u posude za kućni otpad''.
Gospodarstvo / Flash | 05. 04. 2018. u 11:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Samo zahvaljujući pogrešnim navikama pojedinih neodgovornih građana, nepoznavanju propisa i slabom radu inspekcije, može se desiti da pojedinci posude za kućni otpad napune zemljom i travom i još se time hvale u javnosti'', navodi se u reagiranju Javnog poduzeća Komos na tekst ''Oni pokupili, a komunalci im razbacali''.

Iako smo pokušali prije objave teksta stupiti u kontakt s odgovornima u Komosu, u tome nismo uspjeli, a djelatnici jednog poduzeća tvrde kako su oni uredno pokupili otpad, a da su ga komunalni djelatnici izbacili i ostavili u dvorištu.

''Reagiramo zato što cijenimo Vaš portal i što želimo i da Vaši čitatelji znaju da postoje propisi u kojima je točno regulirano postupanje s komunalnim otpadom u što spadaju i razrađene vrste komunalnog otpada („Odluka o komunalnom redu“, Sl. glasnik Grada Mostara, br. 6/05 i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu, Sl. glasnik Grada Mostara, br.6/08.), a kojih se poduzeće Komos i njegovi radnici i pridržavaju i po kojima i obavljaju svoju djelatnost'', naveli su iz ovog poduzeća.

Ističu kako se ''trava, zemlja, korov i slično ne smatra kućnim otpadom i ne smije odlagati u posude za kućni otpad''.

''U konkretnom slučaju, posuda je bila zatrpana zemljom i korovom do vrha te su je radnici morali ručno isprazniti  i osloboditi od tog materijala, kako bi se u istu mogao odlagati kućni otpad. Dodali bismo i pojašnjenje da kad su posude za kućni otpad napunjene krutim otpadom, prilikom istresanja, može doći do ozbiljnih kvarova i velikih oštećenja na vozilima za odvoz smeća – specijalkama, koje su neophodne za prikupljanje i odvoz kućnog otpada. Koristimo ovu priliku da pozovemo građane da pravilno odlažu otpad i podsjećamo na zabranu odlaganja krutog otpada u posude za komunalni otpad. Također, apeliramo na svijest građana da otpad odlažu na za to predviđene načine i pridržavaju se civilizacijskih normi koje će nam pomoći da živimo u čišćem i ljepšem okolišu'', naveli su iz Komosa.

 


U reagiranju se navodi kako ''razvijene europske zemlje, koje nam se često nameću kao uzori nisu čiste jer njihovi komunalni radnici 'bolje metu' nego zato što građani ne bacaju smeće na ulicu i poštuju komunalne propise''.

''Na kraju, nadamo se pomoći i predstavnika medija. Vjerujemo da neće pokleknuti pod površnim i u posljednje vrijeme pomodnim trendom svaljivanja svega i svačega na komunalna poduzeća. Uzdamo se u to da predstavnici medija, radi odgovornog prenošenja informacija javnosti, imaju osnovno znanje o komunalnom otpadu, njegovom prikupljanju i odvozu, šut materijalu – tko treba da ga odvozi, iznošenju kabastog otpada, danima odnosno mjesecima njegovog izbacivanja. Voljeli bismo kada bi posvetili nešto prostora i tim temama te pomogli educirati građane u svrhu ljepšeg i čišćeg grada'', naveli su iz Komosa.

Kopirati
Drag cursor here to close