Pozitivne brojke

Raste broj zaposlenih, a radnika nedostaje

Gospodarstvo / Flash | 26. 05. 2017. u 06:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj nezaposlenih osoba u Srednjobosanskoj županiji smanjen je za 2.100 osoba, kazao je Željko Lončar, direktor Službe za zapošljavanje SBŽ, tijekom 7. sajma zapošljavanja, koji je održan u Vitezu.

Prema njegovim riječima, i prošlogodišnji sajam značio je zaposlenje za 250 osoba od njih ukupno 750 koji su došli na sajam. Ove godine 50 poslodavaca predstavilo je svoju ponudu radnih mjesta, a više od 850 nezaposlenih osoba došlo je u nadi da će naći zaposlenje.

''U prošloj godini mi smo imali 2.100 osoba manje na evidenciji nezaposlenih, a u prva četiri mjeseca taj broj smanjen je za još 1.100 osoba. Priča da je to zbog odlaska mladih u inozemstvo nije baš točna jer podaci Porezne uprave kažu da je u SBŽ broj zaposlenih 50.570 koji su prijavljeni, što govori o povećanju broja zaposlenih u protekle tri godine od oko 4.000'', istaknuo je Lončar.

Direktorica Zavoda za zapošljavanje FBiH Helena Lončar tvrdi da postoje potrebe za zapošljavanjem i interes mladih, ali nedostaje sredstava za poticaje gospodarstvu. Međutim, najveći problem je nesklad u potražnji.

''Postoji nesklad između kvalifikacijskog profila nezaposlenih osoba i onoga što poslodavci traže'', naglašava direktorica Lončar.

Da je to zaista tako, potvrđuju i poslodavci. Uspješna Tvornica mašina GS TMT iz Travnika u potrazi je za metalskim zanimanjima.

''Sudjelovali smo i na prethodnim sajmovima i profili koji nama najviše trebaju su zavarivači, glodači i bravari'', kaže za Dnevni avaz Aida Hidić, predstavnica marketinga GS TMT i Print GS.

I FIS iz Viteza u potrazi je za stolarima i drugim zanatskim zanimanjima neophodnim za proizvodnju namještaja.

''Radio sam u jednoj firmi. Dobio sam otkaz. Sad sam dva-tri mjeseca na birou i nadam se da ću doći do zaposlenja'', kaže Dželal Dedić, strojarksi tehničar i konstruktor iz Novog Travnika.

Avaz navodi kako će u školama na području SBŽ i ove godine najviše biti upisano u gimnazije i medicinske škole, a vrlo malo u škole koje nude zanatska zanimanja.

Kopirati
Drag cursor here to close