Neće kamp u Sarajevo

Radončić: Zašto Dodik i Čović ne bi primili migrante?

Upitao je i zašto nitko ne uvjeri predsjednike Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Milorada Dodika i Dragana Čovića da prime migrante i na drugim dijelovima BiH.
Gospodarstvo / Flash | 18. 05. 2020. u 14:03 Bljesak.info
Radončić: Neću dozvoliti da se u Sarajevu napravi novi kamp za migrante

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić potvrdio je da će sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj je više od stotinu točaka dnevnog reda biti održana u četvrtak, 21. svibnja.

''No, hoće li proračun, jedna od točaka dnevnog reda zavisit od konzultacija koje se obavljaju prvenstveno na razini predsjednika stranka (SNSD, HDZ i SDA). Svima nam je stalo da taj proračun koji je sada značajno korigiran i prilagođen situaciji za vrijeme i poslije pandemije bude usvojen i upućen u daljnju proceduru'', dodao je Radončić.

Izbori i SIP

Osvrnuo se na najavu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegletije da bi se 1. lipnja mogle otvoriti bh. granice, podsjećajući da je BiH zatvaranje granica koordinirala s regijom i susjednim zemljama te bi se u četvrtak na sjednici Vijeća ministara trebalo razgovarati i o toj temi.

Podvukao je da je od izuzetne važnosti da se otvore granice kako bi se moglo osigurati kretanje gospodarstvenika, ali Vijeće ministara to treba uraditi u skladu s procjenom medicinske struke.

Na pitanje novinara o održavanju ovogodišnjih izbora kazao je da za njega nije loša opcija da se lokalni izbori, koji bi trebali biti održani u listopadu, spoje s općim izborima za dvije godine kako BiH ne bi bila u stalnoj izbornoj kampanji.

S druge strane, mišljenja je da u ovom trenutku izbori nisu prioritet, ponovivši svoj stav o izbornim krađama u proteklih nekoliko izbornih ciklusa.

''Za dvije godine mogli bismo prvo depolitizirati Središnje izborno povjerenstvo, a potom organizirati fer i poštene izbore. Važnije je hoće li izbori biti organizirani na fer način nego da li će biti za dva ili tri mjeseca'', smatra Radončića.

Osvrnuo se na pitanje migracija kazavši da se može očekivati da će migranti iz Grčke gdje ih je 100.000, krenuti prema Hrvatskoj preko BiH, a najavio je da će zagovarati čvrst pristup koji se odnosi na obeshrabrivanje migranata da dolaze u BiH te one koji su tu treba, kaže, legalno deportirati.

''Neću dozvoliti da se u Sarajevu napravi novi kamp koji bi trebao primiti 3.000 migranata jer mi već imamo 3.000 migranata. Cijela Srbija ima oko 6.000 migranata koje hoće da prihvate. Ne možemo dozvoliti da nam 10, 20 ili 30 tisuća migranata dođe na prostor gdje žive Bošnjaci'', poručio je.

Nagovorite Dodika i Čovića

Upitao je i zašto nitko ne uvjeri predsjednike Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Milorada Dodika i Dragana Čovića da prime migrante i na drugim dijelovima BiH.

Ocijenio je da je ključ rješenja tog pitanja istočna granica i regionalna suradnja, pozivajući i institucije Europske unije da reagiraju jer migranti ulaze na granici s Grčkom i izlaze iz Grčke te dolaze u BiH.

Kada je u pitanju suradnja s FRONTEX-om (Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu), Radončić je ponovio da je to zaustavio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali u procesu je rad na tom pitanju, no smatra da to neće riješiti pitanje migracija.

''Problem migranata je globalni problem i zemlje Europske unije trebaju usuglasiti svoju politiku, ali mi nećemo dozvoliti, koliko to budemo mogli, da BiH bude plato za migrante'', podvukao je Radončić.

Kako je naglasio migranti ostaju godinu ili dvije u BiH što je nazvao sigurnosnom prijetnjom ne samo za BiH nego i za zemlje EU.

Govoreći o rješavanju pitanja nedostatka graničnih policajaca kazao je da je zatraženo od Vijeća ministara i Europske komisije da se iznađu sredstva za zapošljavanje 300 ili 400 graničnih policajaca i to ide dobro iako BiH nedostaje njih 1.000.

Međutim, kada bi se sada osigurao novac za školovanje mora se imati u vidu, upozorava Radončić, da školovanje traje osam mjeseci, a prije toga treba se objaviti natječaj te stoga da bi ti granični policajci mogli izaći na granicu potrebno je godinu dana.

 

Kopirati
Drag cursor here to close